BiH
0

Svečano otvoren Stari most, simbol mira i pomirenja

NINA
Večeras je u Mostaru uz veliki muzički spektakl i specijalne efekte ponovno rođen Stari most, simbol mira, pomirenja i suživota u Mostaru i cijeloj BiH.

Vrhunac večeri bio je kada su uz izvođenje ''Carmine Burana'' Carla Orffa skakači s bakljama u rukama skočili u Neretvu. Pred kraj izvođenja djela ''Carmina Burana'' Stari most ostaje čist i ponovno rođen u bljesku specijalnih efekata.

Prigodnim riječima prisutnima na ceremoniji obratio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić koji se zahvalio svima koji su danas došli u Mostar.

''Mi večeras slavimo pobjedu dobra i i mira. Obnova Starog mosta znači vraćanje povjerenja i suživota među narodima i građanima. S Mostarom i BiH je večeras cijeli svijet'', kazao je, između ostalog, Tihić dodajući da je vrijeme podjela iza nas.

Tihić je obznanio da je Stari most otvoren i da je uvršten u među najvrjednija djela svjetske kulturne baštine.

Sama svečanost počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, uz prekrasni svjetlosni most, trubači na kulama Tara i Halebija su označili početak ceremonije otvaranja Starog mosta u Mostaru. Nakon toga je uslijedila Oda radosti Beethovena u izvedbi solista Ivice Šarića, Nermina Puškara, zborova, Sarajevske filharmonije uz koreografsku pratnju plesnih skupina i mažoretkinja.

Folk Fantastico izveo je folklorni ansambl Camarad iz Mostara među kojima je izveo splet folklornih motiva iz 15 zemalja svijeta, između ostalih iz Italije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Turske, SAD-a, Rusije, Srbije, Makedonije, Nizozemske, BiH i brojnih drugih zemalja.

Nakon ovih prelijepih izvedbi folklorni ansambl "Kolo bosansko" iz Sarajeva izvelo je Gluho glamočko kolo. A nakon toga derviši iz Konja izveli su ples Nebeskih sfera.

Nezaobilazni Ibrica Jusić i ovogodišnji bh. predstavnik na Eurosongu Fuad Backović Deen uz pratnju zborova, Sarajevske filharmonije i uz koreografsku pratnju plesnih grupa izveli su Šantićevu Eminu u novom aranžmanu.

Scensko-muzički performans East-West izvela je plesna grupa No Name iz Sarajeva i ostale plesne skupine.

Nakon toga Hari Mata Hari je uz pratnju Simfonijskog orkestra, zborova i koreografsku pratnju plesnih skupina izveo pjesmu Ti si moja domovina.

Na ceremoniji se prigodnim govorom nazočnima se obratio upravni direktor Svjetske banke Shengman Zhang koji kazao kako je razlog sudjelovanja Svjetske banke u obnovi Starog mosta i okolnih objekata vjerovanje da će njihova obnova pružiti izvanrednu priliku za pomirenje među narodnima BiH.

Prisutnima se obratio i visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown ističući da napredak Mostara predstavlja i poticaj za Bosnu i Hercegovinu, ali i odraz njena uzlaznog kretanja k političkoj stabilnosti, stabilnom ekonomskom razvoju i odgovarajućem usmjeravanju na pitanja koja su važna za građene – a to su zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvena zaštita.

Pjesmu ''Mostarska'' izveo je Dino Merlin uz pratnju Sarajevskog gudačkog kvarteta, zborova i koreografiju svih plesnih parova. Potom je na muziku Mostarca Mire Pandura, uz sudjelovanje balerina, plesnih skupina i dječjih zborova te mladih muzičkih izveden scensko-muzičkih performans Most.

Tokom tog muzičkog broja pojavile su se s jedne strane mosta ''vodene vile'' u bijelom i skakači šampioni s upaljenim bakljama u pratnji mostarske laste Emira Balića, a s druge strane predratni gradonačelnik Mostara Radmilo Braca Andrić i sadašnji gradonačelnik i dogradonačelnik Mostara Hamdija Jahić i Ljubo Bešlić. Nakon toga su ''vile'' i gradonačelnici ispuštali golubice mira.

Svečanost se završila pjesmom Olivera Dragojevića ''Vjeruj u ljubav'' i vatrometom.