BiH
0

Svečano otvoren Olimpijski bazen

FENA
Olimpijski bazen Sarajevo na Otoci svečano je otvoren sinoć.

"Proglašavam završenim projekat izgradnje olimpijskog bazena u Sarajevu i predajem ga mladosti Sarajeva", kazala gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac otvarajući bazen.

"Ovo je danas centralni događaj u BiH. Sarajevo i njegovi građani imaju mnogo razloga za ponos, a večeras pridodajemo još jedan - olimpijski bazen koji je po svojim karakteristikama i arhitektonskom rješenju jedinstven u ovom dijelu Evrope. Sada imamo još jednu potvrdu da ovaj grad i ova zemlja ima pametne i sposobne ljude za vrhunske poduhvate. U sve ovo što vidite ugrađena je bosanska pamet i vještina", kazala je gradonačelnica Sarajeva na svečanosti povodom završetka izgradnje prvog olimpijskog bazena u našoj zemlji.

Sada kada imamo jedan ovakav bazen Sarajevo više ne smije imati nijedno dijete koje u narednom periodu neće savladati vještinu plivanja. Izborit ćemo se da se osigura novac za obuku djece neplivača. Duboko sam uvjerena da će za nekoliko godina iz ovog bazena izaći i prvi šampioni u plivačkim sportovima, istakla je gradonačelnica Borovac.

Sarajevo je olimpijski grad koji je član prestižne grupacije 39 olimpijskih gradova, zato se od Sarajeva očekuje da stvara šampione i mi to možemo. Mi imamo talentiranu djecu, treba im samo stvoriti preduslove da postanu šampioni. Podrška Grada Sarajeva u njihovom napredovanju sigurno neće izostati, naglasila je gradonačelnica Sarajeva.

Cijelo vrijeme vođenja projekta imali smo na umu da bazen gradimo prevashodno za djecu i omladinu ovoga grada. Ovo je prije svega njihov bazen i njima ga predajem na korištenje i čuvanje, kazala je gradonačenica Borovac.

Ona je naglasila kako Grad Sarajevo ne bi uspio realizirati ovaj projekt da nije bilo podrške drugih nivoa vlasti, stručnih institucija i pojedinaca.

U ime građana Sarajeva gradonačelnica je izrazila zahvalnost Općini Novi Grad Sarajevo na čijem području se nalazi bazen i koja je inicijalno pomogla njegovu izgradnju, Kantonu Sarajevo koji je finansijski pomagao u realizaciji ovog projekta, te Vladi Federacije BiH koja je također dala svoj finansijski doprinos.

Zahvalnost je uputila i Zavodu za izgradnju KS koji je od početka do kraja projekta davao stručnu podršku, kao i izvođaču radova sarajevskog firmi Unigradnja, te sarajevskim arhitektima Ahmedu i Faruku Kapidžić.

U prigodnom programu koji je vodio Mario Drmač, učestvovali su Sarajevo drums orchestar, mali plivači sarajevskih plivačkih klubova, plivači sportisti, ekipa za sinhrono plivanje iz Zagreba, mažoretkinje iz Mostara, plesne grupe "Romantik" i GIM3 Suade Krezić, dječiji hor "Princez krofne", egzibicionisti sa vatrom, manekenke-hostese u kupaćim kostimima i Lejla Jusić.

Nakon obraćanja gradonačelnice Sarajeva, zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić skočio je u bazen u odjeći i zaplivao.

Gradnja ovog kapitalnog objekta za Grad, u koji je uloženo 15,5 miliona KM trajala je tri godine.

Novi bazen čije su dimenzije 50 x 20 metara raspodijeljen je u deset traka, te će moći primiti 200 ljudi, što je 20 ljudi po jednoj traci. Dubina bazena je 2,2 metra

U sklopu tog kompleksa napravljen je i dječiji bazen, sagrađene dvije saune, teretana, dva snek-bara, fitnes-sala, frizerski i novinarski salon, te dvije prodavnice sportske opreme.

Prvi mjesec dana bazen bi trebao raditi samo za klubove, dok će od oktobra zvanično biti otvoren i za sve građane.