Sarajevo
0

Svečano otvoren master studij na FPN-u

FENA
Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu danas je svečano otvoren jednogodišnji postdiplomski (Master) studij "Međunarodni odnosi i ekonomska diplomatija".

Radi se o sedam studijskih programa nakon kojeg će studenti dobiti zvanja magistra struke.

"Studij je osmišljen za studente koji su završili dodiplomski studij po starom programu dakle (4+1), a programske jedinice osmišljene su u saradnji s Ekonomskih fakultetom", kazao je Senadin Lavić, profesor na FPN-u.

Studijski programi su Komunikologija, Evropske integracije, Političke stranke i izborni sistemi, Međunarodni odnosi i ekonomska diplomatija, Menadžment u javnoj upravi, Porodica i društvo te Djeca i mladi u sukobu sa zakonom.

Postdiplomski studij svečano je otvorio rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čalkovica koji je kazao da upravo ovakvi programi govore o uspješnosti obrazovne reforme i implementaciji obrazovnog sistema u Bolonjski proces.

Studentima se obratio i visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Inzko te izrazio zadovoljstvo što su promjene u BiH stavljene na akademski nivo.

"Trenutno je zastoj u napretku BiH ka EU, a zato su prvenstveno krivi politički lideri u BiH. Ovo definitivno nije mjesto na kojem bi BiH trebala biti", dodao je Inzko.

Podsjetio je i da bi u aprilu trebalo biti ponovo razmatran Akcioni plan za članstvo BiH u NATO-u, ali da u toj oblasti "značajnije reforme nisu urađene".

Inzko je pozvao studente da uzmu sudbinu u svoje ruke da bi se napravile konkretne promjene do izbora u oktobru.