{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečano obilježena 65. godišnjica Bitke na Neretvi

F
26.4.2008. u 18:04
0
0
Svečano obilježena 65. godišnjica Bitke na Neretvi
0
Svečano obilježena 65. godišnjica Bitke na Neretvi
Danas je, na platou ispred Muzeja „Bitka na Neretvi“, uz učešće preko tri hiljade gostiju iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, obilježena 65-ta godišnjica najznačajnije i najhumanije bitke na tlu BiH u Drugom svjetskom ratu, Bitke na Neretvi.
Na skupu su govorili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, učesnik Bitke i potpredsjednik SUBNOAR BiH Mujo Čomić, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, kao i Nijaz Skenderagić, predsjednik Organizacionog odbora kojeg su formirali SUBNOAR BiH, Savez društava „Josip Broz Tito“ i Ferijalni savez BiH.

Gospodin Komšić podsjetio je na slavne dane narodnooslobodilačkog rata, na Bitku prije 65 godina, koju su antifašisti dobili jer su bili jedinstveni, a rukovodstvo je živjelo životom boraca i davalo lični primjer.

"Nažalost i danas se bude duhovi fašizma, oživljavaju fašističke ideje, neki pojedinci ponose se svojim četničkim porijeklom, ponovo bi da ubijaju, ali mi im poručujemo da neće proći na tlu cjelovite Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić.

Skup su pozdravili Vesna Kostadinović - Čulinović, predsjednica SUBNOAR Hrvatske, Boro Banović, član Glavnog odbora SUBNOAR Crne Gore, borac sa Neretve i Sutjeske Lovro Rajić iz Splita, dok je Radosav Ratković, predsjednik SUBNOAR-a Srbije poslao telegram.

Skoro stotinu autobusa, okićenih fotografijama Josipa Broza Tita došlo je u Jablanicu iz Sarajeva, Mostara, Konjica, Splita, Šibenika, Siska, Podgorice, Banja Luke, Gračanice, Zagreba, Makarske i drugih gradova. Učesnici su u 11 sati posjetili muzejsku postavku tematske izložbe „Bitka na Neretvi“, u 11.15 obavljeno je paljenje vječne vatre, polaganje i bacanje cvijeća u Neretvu, a svečana akademija na otvorenom počela je u 11.55 sati. Svečanost je nastavljena kulturno - zabavnim programom, dijeljenjem 1.500 porcija vojničkog graha, a odlazak gostiju predviđen je u 17 sati.

Spomen muzej, sa 3.000 m2 zatvorenog prostora, otvoren je 12. novembra 1978. godine, a u spomen - kompleksu nalaze se još spomen park, manifestacioni prostor, bunker i porušeni most, čije dijelove je odnijela nabujala Neretva 17. novembra 1991. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: