{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečano obilježena 16. godišnjica Armije RBiH

F
15.4.2008. u 14:57
0
0
Svečano obilježena 16. godišnjica Armije RBiH
0
Svečano obilježena 16. godišnjica Armije RBiH
U povodu obilježavanja 16. godišnjice formiranja Armije RBiH i 3. godišnjice Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH (OSBiH) danas je u kasarni u Rajlovcu kod Sarajeva upriličena centralna svečanost na kojoj su evocirana sjećanja na stasanje Armije i ustroj jedinice koja baštini njene tradicije.
U prisustvu predstavnika političkog javnog i kulturnog života u BiH, članova diplomatskog kora i dužnosnika međunarodnih organizacija, te predstavnika boračkih organizacija i najviših vojnih dužnosnika, na herojski put Armije RBiH i postignuća ostvarena na planu odbrambene reforme u BiH podsjetio je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Obraćajući se sudionicima svečanosti Cikotić je istaknuo obavezu čuvanja sjećanja na one koji su svojim patriotizmom, hrabrošću i požrtvovanošću doprinijeli očuvanju kontinuiteta Bosne i Hercegovine.

- Njihova historijska uloga nije pretpostavljala samo odbranu tek obnovljene međunarodne nezavisnosti BiH, njene tradicije, njenih vrijednosti i njene perspektive, nego i odbranu univerzalnih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti slobodoljubivog i istinoljubivog svijeta, kazao je Cikotić.

U kontekstu dostignuća ostvarenih na planu odbrambene reforme u BiH, ministar odbrane BiH napominje da je uspjeh ove reforme prepoznat na unutarnjem i međunarodnom planu, te da je rezultirao najnovijim pozivom Bosni i Hercegovini na "intenzivirani dijalog" sa Samita NATO-a u Bukureštu.

Uz ocjenu da ovaj status predstavlja viši stepen komunikacije i saradnje BiH s NATO-om, Cikotić je izrazio nadu i očekivanje da će BiH u bliskoj budućnosti slaviti ulazak u punopravno članstvo u NATO-u.

Čestitke u povodu obilježavanja dvaju značajnih datuma uputio je i komandant Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH brigadir Mirsad Begić, podsjećajući na značaj misije OSBiH te profesionalizam i predanost njenih pripadnika.

Podsjetio je da pred OSBiH predstoje brojni izazovi, ali i riješenost i puna opredijeljenost da se ide dalje u pravcu evroatlantskih integracija.

Svečanost u Rajlovcu započela je postrojavanjem svečanog stroja i smotrom koju je izvršio ministar odbrane BiH Selmo Cikotić u pratnji zamjenice ministra odbrane BiH Marine Pendeš i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnika Sifeta Podžića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: