BiH
0

Svečano obilježen Dan policije u BiH

NINA
Uprava policije Federalnog MUP-a ima prioritetan zadatak implementirati odluku o reformi policijskih snaga na području cijele države, kazao je u petak prilikom obilježavanja Dana policije Zlatko Miletić, direktor Uprave policije Federalnog MUP-a.

Miletić je naglasio da je proces reforme policije u značajnoj mjeri vezan i za određene političke odluke, te je dodao da je cilj policije smanjenje stope kriminala, zatim potreba institucionalnog jačanja Uprave policije kao organizacije u okviru Federalnog MUP-a.

Uz prisutnost brojnih gostiju iz političkog i javnog života na svečanosti u Domu policije u Sarajevu prikazan je i tridesetominutni dokumentarni film u kojem je sublimiran rad Uprave policije u razdoblju od 1. jula prošle do 1. jula ove godine.

Kao najjači zadatak okarakterizirana je akcija pod nazivom «Feniks», tj. osiguranje manifestacije otvaranja Starog mosta u Mostaru.

Istaknuto je i aktivno sudjelovanje policije u održavanju lokalnih izbora prošle godine, te profesionalno obavljeni zadaci na osiguranju dolaska brojnih državnih i diplomatskih delegacija iz svijeta, kao i u osiguranju osoba i objekata, posebice zgrada ambasada i konzulata đirom države.

Na svečanosti dodijeljena su i specijalna priznanja s policijskom značkom Anti Markoviću, Munibu Kalajdžiću (Gras), Selveru Oruču (Robot Comerce), Feridu Bajroviću, Ejubu Faki, Gavrilu Grahovcu, federalnom minisru kulture i sporta, Harisu Ihtijareviću, Željku Loncu, te Mariji Topić-Crnoja.

Također, Sindikat policije federalnog MUP-a nagradio je 31 policajca.