BiH
24

Svečano obilježen Dan Odreda "Soukbunar"

Klix.ba
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe te minutom šutnje delegacije Općine Centar i boračkih udruženja su 7. maja 2015. godine kod spomen-obilježja "Debelo Brdo" u Trebevićkoj ulici započeli manifestaciju obilježavanja Dana Odreda teritorijalne odbrane "Soukbunar" čiji su borci dali ogroman doprinos u odbrani Sarajeva.

U obilježavanju godišnjice formiranja ove jedinice Armije RBiH učestvovali su i stanovnici Soukbunara, općinski vijećnici te učenici Osnovne škole "Hasan Kaimija" koji su tokom dana oko spomen-obilježja zasadili 106 cvjetova u spomen na 106 šehida i poginulih boraca čija imena su uklesana na spomen-obilježju "Debelo Brdo".

U ime Općinskog vijeća Centar i načelnika Dževada Bećirevića prisutnima se obratio predsjedavajući Vijeća i ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH Nedžad Ajnadžić.

"Ovo spomen-obilježje je svetinja koju ne smijemo izdati kao ni ostala obilježja koja govore o onima koji su dali život za odbranu države, jer bismo u tom slučaju izdali sebe i Bosnu i Hercegovinu. Sa ovog mjesta najvažnije je uputiti poruku našim mlađim naraštajima koji će, uvjeren sam u to, izgraditi bolju Bosnu i Hercegovinu", kazao je Ajnadžić.

Edin Šikalo, vijećnik u Centru i nekadašnji pripadnik Armije RBiH je također naglasio da se omladini stalno treba govoriti istina o ratnim dešavanjima, kako im se ne bi ponovila naša historija.

"Odred 'Soukbunar' je vodio teške bitke na Zlatištu i Debelom brdu, oko Jevrejskog groblja, na Tranzitu i Borku. Napadali su nas četnici, ruski vojni dobrovoljci, čak su i avijacijom pokušali da unište naša uporišta odbrane, što im nije uspjelo", naveo je Šikalo.

Nedim Salčin, predsjednik Mjesnog odbora JOB "Unija veterana" Soukbunar je ovom prilikom kazao da se obilježavanjem Dana Odreda "Soukbunar" kod spomen-obilježja veliča pobjeda naše Armije.

"Ovo je jedini način da imena uklesana zlatnim slovima u kamenu ovog spomen-obilježja i dalje žive", dodao je Salčin.

Nakon polaganja cvijeća proslava je nastavljena u prostorijama Mjesne zajednice "Soukbunar".

Proslavi na Soukbunaru su prisustvovali dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević i vijećnici Eso Tucaković, Zvonko Ivišić, Suvad Kerla i Mirza Zeković, a u ime načelnika Dževada Bećirevića savjetnici Tarik Hadžiomerović i Igor Mišković.