Banja Luka
0

Svečanim prijemom počeo skup "Bogatstvo različitosti"

SRNA
Sinoćnjim prijemom kod predsjednika Republike Srpske /RS/ Rajka Kuzmanovića u Palati Republike u Banjaluci zvanično je počelo Šesto godišnje okupljanje zvaničnika jugoistočne Evrope pod nazivom "Bogatsvo različitosti".

Predsjednik Kuzmanović pozvao je učesnike Šestog godišnjeg okupljanja zvaničnika jugoistočne Evrope da aktivno učestvuju u izgradnji prosperitetnijeg i pravednijeg svijeta u kojem će biti mjesta za sve i svakoga bez obzira na njegova nacionalna, vjerska, politička i druga uvjerenja.

U svom obraćanju na prijemu, Kuzmanović je pozvao učesnike da svoje aktivnosti u okviru tradicionalnog molitvenog doručka posvete uspostavljanju mostova među državama, društvima i narodima i promociji tolerancije, dijaloga i razumijevanja.

Radojičić je rekao u pozdravnom govoru da se ovim skupom različitosti naglašava bogatstvo BiH i regiona, ali i bogatstvo i složenost cijelog svijeta.

Ističući da su na prijemu okupljeni pripadnici pravoslavne, katoličke, islamske, protestanskte i jevrejske vjeroispovijesti, Radojičić je rekao da je Banjaluka počastvovana da su prijatelji iz 16 zemalja stigli u grad mirisa i boja, voda i zelenila.

Osim predsjednika Kuzmanovića i predsjednika Narodne supštine RS Igora Radojičića, gostima na prijemu obratili su se i Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj i američki kongresmen Robert Mekjuen.

Prijemu, koji je trajao oko dva časa, prisustvovali su zvaničnici iz 17 zemalja Evrope i svijeta, među kojima je bio i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Od domaćih zvaničnika, osim Kuzmanovića i Radojičića, prijemu su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, potpredsjednik RS Davor Čordaš, delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, poslanici u Narodnoj skupštini RS, ministri u Savjetu ministara BiH i Vladi RS, ambasadori u BiH, predstavnici političkih partija iz BiH, Srbije i Crne Gore te mnogobrojne ličnosti iz privrednog i javnog života RS i Federacije BiH.

Prijemu kod predsjednika RS prisustvovali su i vladika banjalučki Jefrem, vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije i biskup banjalučki Franjo Komarica.

Dolazak učesnika na prijem obezbjeđivao je veliki broj pripadnika policije RS.

Prema predviđenom protokolu, centralno okupljanje zvaničnika, molitveni doručak, predviđen je danas u banjalučkom hotelu "Bosna", a učesnicima će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, vladika banjalučki Jefrem, muftija Edhem Čamdžić i biskup Franjo Komarica.

Učesnici Šestog godišnjeg okupljanja zvaničnika jugoistočne Evrope posjetiće danas Karanovac kod Banjaluke, mjesto na rijeci Vrbas gdje se održava Svjetsko prvenstvo u raftingu.

Danas u 20.00 časova biće održana svečana večera i prijem kod predsjednika Vlade RS Milorada Dodika uz njegovo obraćanje gostima.

Za danas je planiran i sastanak ministara unutrašnjih poslova RS i Srbije Stanislava Čađe i Ivice Dačića. Njihovo obraćanje novinarima predviđeno je za 11.00 časova Pres-centru hotela "Bosna" u Banjaluci.

Dačić će u Banjaluci prisustvovati Šestom godišnjem okupljanju zvaničnika jugoistočne Evrope.

Šesto godišnje okupljanje zvaničnika jugoistočne Evrope u Banjaluci održava se do nedjelje 24. maja kada će učesnici posjetiti Jajce.