BiH
0

Svečani prijem u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH

FENA
U povodu obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras je u zgradi Predsjedništva BiH upriličen svečani prijem kojem su prisustvovali predstavnici javnog, političkog i kulturnog života u BiH, te članovi diplomatskog kora, kao i brojni gosti i zvanice.

Domaćini prijema bili su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić.

Obraćajući se sudionicima svečanosti član bh. Predsjedništva Željko Komšić ukazao je na značaj zasjedanja ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH) prije 63 godine na kojem su udareni temelji državnosti Bosne i Hercegovine.

  • Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda i građana, naša je jedina domovina, sazdana na višestoljetnoj tradiciji tolerancije i suživota različitih naroda, kultura i religija. BH antifašisti i patrioti, te su vrijednosti branili i odbranili. Zato ih mi moramo njegovati i razvijati, jer su naše raznolikosti naše bogatstvo, a nikako nedostatak, istaknuo je Komšić.

ZAVNOBiH je, kako je kazao, kamen temeljac savremene državnosti i model koji ukazuje kako i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi drugi narodi u BiH mogu živjeti zajedno, te potvrđuje principe koji su jednako aktuelni i danas kada BiH stremi ka uključivanju u evroatlantske integracije. Radi se o događaju koji ne samo da potvrđuje kontinuitet državnosti BiH već i multinacionalni karakter države BiH.

  • Slobodna, demokratska i prosperitetna Bosna i Hercegovina apsolutni je interes i potreba svih građana koji u njoj žive. Bez uvažavanja drugog i drugačijeg, ne može se zamisliti nikakav oblik prosperitetne Bosne i Hercegovine, kazao je Komšić.

Naglasio je kako je nakon svega što se dogodilo treba imati snage suočiti se s istinom o prošlosti, a bez čega nema budućnosti.

  • Budućnost BiH je zajednica ravnopravnih i jednakopravnih naroda, društvo ravnopravnih i jednakopravnih građana u kojem će različitosti obogaćivati i u kojem neće biti onih s većim pravima i onih s manjim ili nikakvim pravima, kazao je Komšić.

Svečanosti u povodu obilježavanja Dana državnosti prisustvovali su i trojica vijećnika ZAVNOBiH-a - Krstan Pijevac, Mile Petrović i Boro Popović.