{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečani prijem u povodu Dana nezavisnosti

F
27.2.2009. u 20:12
0
46
Svečani prijem u povodu Dana nezavisnosti
0
Svečani prijem u povodu Dana nezavisnosti
Screenshot: FTV
Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić organizirali su danas u zgradi Predsjedništva svečani prijem u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.
Svečanosti su prisustvovali najviši državni zvaničnici, članovi diplomatskog kora i ličnosti iz javnog i kulturnog života, ali ne i politički i drugi predstavnici Republike Srpske, uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva Nebojšu Radmanovića.

Međutim, iako nije bilo zvanica iz RS-a, prijemu je prisustvovao ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović.

Član Predsjedništva Željko Komšić je u svom obraćanju podsjetio da je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH.

- Tog dana je velika većina građana BiH krenula u realizaciju svoje demokratske odluke. Također, tog dana započeo je historijski hod po mukama BiH kao suverene i samostalne države, praćen najtežim ratnim okolnostima, kazao je Komšić.

On je iskoristio ovu priliku da poruči svima onima koji misle da su BiH, a i Bosanci i Hercegovci, umorni, zasićeni posvađani, razjedinjeni, i da je pravi trenutak da se politički realizuju ratni ciljevi: Nemojte niti pomišljati na to!

- I 1992. godine ste mislili raskomadati ovu zemlju za nekoliko dana. Nema te politike, nema tih okolnosti, niti sile kojom to možete uraditi. BiH može nestati, samo ako Bosanci i Hercegovci odustanu od nje. A to se neće desiti, naglasio je.

Upozorio je kako je u BiH trenutno više od 700.000 nezaposlenih, da u BiH vlada "bijela kuga", da devet od 10 mladih želi da napusti našu zemlju, zatim da su invalidi prinuđeni provaljivati vrata parlamenata kako bi urazumili vlast.

- Samo naivac, lažov ili zlonamjernik može misliti i reći da je sve u redu u našoj zemlji. Naravno da nije, ali valja ozbiljno raditi da se to promijeni. Ali ozbiljno, teško, mukotrpno, predano, pošteno. Na to moramo biti spremni. I to nas očekuje, sada ili kasnije. A bolje sada nego kasnije, rekao je on.

Na kraju kazao je kako su, sa malo više dobre volje, manje straha, manje sujete, više prilagođavanja jednih drugima, a što nam je sudbina, pred nama nezamislivi horizonti boljitka, prosperiteta i napretka naše države.

- Poštovani Bosanci i Hercegovci, ova naša domovina, ova naša Bosna i Hercegovina, takva kakva jeste, samo je naša, mi je poštujemo i odani smo joj, kazao je član Predsjedništva Željko Komšić.

Član Predsjedništva Haris Silajdžić podsjetio je kako su stanovnici BiH morali braniti njenu nezavisnost kroz prošlost, kao i naša generacija.

Odajući vječnu zahvalnost svim braniocima BiH, Silajdžić je pozvao i međunarodne prijatelje BiH da pomognu u izgradnji BiH kao demokratske, a ne etnokratske države, države ravnopravnih građana i naroda na cijelom njenom teritoriju.

Da bi se odgovorilo svim političkim i ekonomskim problemima, država mora biti funkcionalna, a ona to sada nije, kazao je Silajdžić.

- Oni koji su nas poslali ovdje, to od nas očekuju, kazao je Silajdžić, misleći na građane koji su svojim glasovima izabrali članove Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: