Predsjedništvo BiH
0

Svečani prijem u povodu Dana nezavisnosti

FENA
Screenshot: FTV
Screenshot: FTV
Članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić organizirali su danas u zgradi Predsjedništva svečani prijem u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Svečanosti su prisustvovali najviši državni zvaničnici, članovi diplomatskog kora i ličnosti iz javnog i kulturnog života, ali ne i politički i drugi predstavnici Republike Srpske, uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva Nebojšu Radmanovića.

Međutim, iako nije bilo zvanica iz RS-a, prijemu je prisustvovao ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović.

Član Predsjedništva Željko Komšić je u svom obraćanju podsjetio da je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH.

  • Tog dana je velika većina građana BiH krenula u realizaciju svoje demokratske odluke. Također, tog dana započeo je historijski hod po mukama BiH kao suverene i samostalne države, praćen najtežim ratnim okolnostima, kazao je Komšić.

On je iskoristio ovu priliku da poruči svima onima koji misle da su BiH, a i Bosanci i Hercegovci, umorni, zasićeni posvađani, razjedinjeni, i da je pravi trenutak da se politički realizuju ratni ciljevi: Nemojte niti pomišljati na to!

  • I 1992. godine ste mislili raskomadati ovu zemlju za nekoliko dana. Nema te politike, nema tih okolnosti, niti sile kojom to možete uraditi. BiH može nestati, samo ako Bosanci i Hercegovci odustanu od nje. A to se neće desiti, naglasio je.

Upozorio je kako je u BiH trenutno više od 700.000 nezaposlenih, da u BiH vlada "bijela kuga", da devet od 10 mladih želi da napusti našu zemlju, zatim da su invalidi prinuđeni provaljivati vrata parlamenata kako bi urazumili vlast.

  • Samo naivac, lažov ili zlonamjernik može misliti i reći da je sve u redu u našoj zemlji. Naravno da nije, ali valja ozbiljno raditi da se to promijeni. Ali ozbiljno, teško, mukotrpno, predano, pošteno. Na to moramo biti spremni. I to nas očekuje, sada ili kasnije. A bolje sada nego kasnije, rekao je on.

Na kraju kazao je kako su, sa malo više dobre volje, manje straha, manje sujete, više prilagođavanja jednih drugima, a što nam je sudbina, pred nama nezamislivi horizonti boljitka, prosperiteta i napretka naše države.

  • Poštovani Bosanci i Hercegovci, ova naša domovina, ova naša Bosna i Hercegovina, takva kakva jeste, samo je naša, mi je poštujemo i odani smo joj, kazao je član Predsjedništva Željko Komšić.

Član Predsjedništva Haris Silajdžić podsjetio je kako su stanovnici BiH morali braniti njenu nezavisnost kroz prošlost, kao i naša generacija.

Odajući vječnu zahvalnost svim braniocima BiH, Silajdžić je pozvao i međunarodne prijatelje BiH da pomognu u izgradnji BiH kao demokratske, a ne etnokratske države, države ravnopravnih građana i naroda na cijelom njenom teritoriju.

Da bi se odgovorilo svim političkim i ekonomskim problemima, država mora biti funkcionalna, a ona to sada nije, kazao je Silajdžić.

  • Oni koji su nas poslali ovdje, to od nas očekuju, kazao je Silajdžić, misleći na građane koji su svojim glasovima izabrali članove Predsjedništva BiH.