BiH
0

Svečani ispraćaj pripadnika Oružanih snaga BiH u Irak

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U prisustvu visokih političkih i vojnih zvaničnika države BiH te predstavnika međunarodne zajednice, danas je u kasarni "Rajlovac" upriličen svečani ispraćaj pripadnika Oružanih snaga BiH koji odlaze u šestomjesečnu misiju podrške mira u Iraku.

Riječ je o 36 pripadnika osme rotacije Jedinice za uništenje NUS-a te o 49 pripadnika prve rotacije Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH (OSBiH), čiji je zadatak osiguranje dijela baze "Victory" u Bagdadu.

"Ova jedinica ima novu misiju, koja će biti misija s više neizvjesnosti i izazova te s drugačijom vrstom rizika u odnosu na dosadašnja iskustva", ustvrdio je na ceremoniji ispraćaja zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak.

Pojasnio je da za pripadnike OSBiH rizik postoji jer se radi o stvarnom ratu, ali je izrazio uvjerenje da je njihova obuka i priprema izvršena na najbolji mogući način.

Crnadak je naveo da će povećavanje prisustva BiH u operacijama podrške miru u Iraku i nastavak uspješnih aktivnosti Jedinice za uništavanje NUS-a predstavljati važan faktor u bržem napredovanju BiH na putu prema evroatlantskim integracijama.

"Očekujem da će i nova Pješadijska jedinica biti važan faktor za ubrzavanje bh. evtroatlantskih integracionih procesa", kazao je Crnadak.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH Slavko Puljić također je kazao da se zadaća Pješadijske jedinice OSBiH uveliko razlikuje od zadaće koju su obavljali pripadnici dosadašnjih rotacija u operacijama podrške miru u Iraku.

Ocijenio je da upućivanje ove jedinice u novu misiju, uz skromni doprinos BiH međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti, predstavlja priznanje za rezultate koje su postigli pripadnici Jedinice za uništavanje NUS-a i za rezultate u procesu reforme odbrane.

"Na ovaj način potvrđujemo opredijeljenost BiH i OS za evroatlantske integracije", smatra generalmajor Puljić.

Ceremoniji ispraćaja pripadnika OSBiH u Irak prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.On je vojnicima poručio da na ovaj način "pomažu BiH da brže pristupi NATO-u, pod čijim krovom će se zemlja razvijati normalno i brže ulaziti u ostale integracije".

"Ovo je vaš doprinos vašoj zemlji i mi smo vam zahvalni na tome", kazao je predsjedavajući Silajdžić.

Naveo je da su rezultati bh. pripadnika u mirovnoj misiji bili odlični te se nada da će djelovanje i ovih jedinica biti tako da BiH zasluži ime sigurnog i pouzdanog partnera među ostalim zemljama koje učestvuju u ovim operacijama.

Ustvrdio je da su prije donošenja odluke o slanju Pješadijske jedinice u Irak nadležne institucije države poduzele sve potrebne aktivnosti radi prikupljanja činjenica koje garantiraju što veću sigurnost vojnika u mirovnoj misiji.

Američki ambasador u BiH Charles English izjavio je novinarima nakon ceremonije ispraćaja da SAD cijene doprinos OSBiH u operaciji "iračka sloboda".

On ističe da OSBiH na ovaj način pokazuju cijelom svijetu da su spremne doprinijeti međunarodnom miru i sigurnosti, što je jedan od zahtjeva koje će NATO imati u vidu.

"SAD podražavaju trenutak kada će BiH i zvanično postati kandidat za članstvo u NATO", izjavio je ambasador English, izrazivši nadu da će do toga doći što je moguće prije.

Zamjernik ministra Crnadak kazao je novinarima da će misija slanja Pješadijske jedinice OSBiH koštati oko 1,5 miliona maraka u ovoj godini, s tim da će ovaj iznos biti veći u narednoj.