Irak
0

Svečani ispraćaj bh. vojnika kući

FENA
U povodu završetka misije "Iračka sloboda" u Iraku, 29. novembra u bazi "Victory" u Bagdadu održana je ceremonija svečanog ispraćaja pripadnika 8. rotacije Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i 1. rotacije Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH za obezbjeđenje objekata, saopćeno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

Jedinice BiH kontingenta su dužnost predale jedinicama Vojske SAD-a.

Ceremoniji su uime MNC-I (Multinacionalna komanda za Irak) prisustvovali generalmajor Majkl Feriter i brigadni general Mihai Čirita, a uime OSBiH brigadni general Stamenko Novaković, major Ibro Alispahić i kapetan Darko Tucaković.

Između ostalog, general Feriter je rekao da ovaj događaj predstavlja opraštanje s dugotrajnim partnerom Koalicije te da istovremeno predstavlja i veliki uspjeh koji je postignut u Iraku uz podršku jedinica OSBiH.

General Novaković je izrazio želju da irački narod prevaziđe nevolje ka daljem napretku mira i prosperiteta.

Uime Iračke armije generalmajor Khudaier Abass je zahvalio pripadnicima OSBiH rekavši da nikada neće zaboraviti šta su učinili za Irak i irački narod te istaknuo da Irak zahvaljujući i njima napreduje u demokratskim procesima, razvoju i rekonstrukciji.

Također su pripadnicima jedinica bh. kontingenta uručene medalje za učešće u misiji, a razmijenjeni su prigodni pokloni s pripadnicima MNC-I.

Rad jedinica bh. kontingenata je ocijenjen visokom ocjenom, a OSBiH su demonstrirale spremnost da aktivno participiraju u kolektivnoj sigurnosti.

Jedinice bh. kontingenta obavljaju završne pripreme za povratak u BiH.