U centru grada
106

Svečani defile sa više od 600 maturanata u Cazinu

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U Cazinu je danas održana Šesta parada maturanata, a centrom grada svečano su prošetala 642 maturanta i maturantice.

I ove godine organizaciju je preuzela Gradska uprava, a maturanti i maturantice prošetali su u velikom defileu od nove Gimnazije do centra grada gdje je za njih organizirana tradicionalna zabava.

"Dragi maturanti, ja vam čestitam na uspješnom završetku srednjeg obrazovanja i želim vam sve najbolje u nastavku vašeg školovanja i života. Prije svega da budete živi, zdravi i uspješni u onom čime se budete bavili u budućnosti. Uživajte u svojoj mladosti i neka vam je sretna matura", poručio je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević obraćajući se maturantima.

Cazinska Prva srednja škola ove godine je ispratila 262 maturanta, Druga srednja škola 219, Gimnazija 103, a Medresa "Džemaludin Čaušević" 61 maturanta i maturanticu.

Iako je evidentno smanjenje broja učenika u školama, kako zbog pada nataliteta, tako i zbog sve prisutnijeg fenomena raseljavanja stanovništva, Cazin ove godine ima oko 180 maturanata više nego 2017. godine, kada ih je bilo 463. Godinu ranije, 2016. bilo je 618 maturanata, a 2015. čak 918.

Maturantima je na Gradskom trgu svirao domaći bend "Aquarius" koji je premijerno izveo i pjesmu "Maturska".