BiH
0

Svečanao uručene povelje i plakete Kantona Sarajevo

FENA
U sklopu manifestacije "Dani Kantona Sarajevo" večeras je u Narodnom pozorištu upriličena svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) na kojoj su dodijeljene Povelje i Plakete Kantona za 2008. godinu.

U prisustvu predstavnika javnog, političkog i kulturnog života Kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, istaknutih ličnosti, zvanica i brojnih gostiju svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Skupštine KS-a dr. Denis Zvizdić.

Za počasne građane Kantona Sarajevo 2008. godine proglašeni su Medeleine Albright i dr. Mahathir Mohamad, koji su vlastitim stavovima i međunarodnim angažamanom doprinijeli odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i civilizacijskih vrijednosti i tekovina koje karakteriziraju ove prostore.

Također, na večerašnjoj sjednici dodijeljene su kolektivne plakete KS-a - Univerzitetu u Sarajevu, Hrvatskom kulturnom društvu ”Napredak”, Centru za srce Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu , te ASA HOLDING-u d.o.o. Sarajevo.

Za doprinos u nauci, tehnologiji i visokom školstvu na području KS-a plaketa je uručena akademiku prof. dr. Ejupu Ganiću.

Plaketa KS-a dodijeljena je prof.dr. Esadu Durakoviću za doprinos u nauci i obrazovanju te za ostvarivanje izvanrednih rezultata u nastavno-naučnom procesu i originalnim naučnim radovima koji bitno doprinose ugledu arabistike na području Kantona, BiH i šire.

Priznanje za izuzetne zasluge u pravednoj borbi za odbranu Sarajeva, afirmaciju prava čovjeka na slobodu i život u miru, toleranciji, sigurnosti i blagostanju u KS-u i BiH dobio je penzionirani general ARBiH Jovan Divjak.

Dr. Ismetu Gavrankapetanoviću uručeno je priznanje za doprinos razvoju ortopedije i traumatologije na području KS, BiH i šire.

Doajenu bh. sevdalinke rahmetli Safetu Isoviću posthumno je dodijeljeno priznanje za izuzetan doprinos u kulturi i umjetničkom djelovanju te njegovanju i promoviranju bosanskohercegovačke sevdalinke.

Odluku o verifikaciji odluka o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo za 2008. godinu donijela je Skupština KS-a 26. marta.

U sklopu svečane sjednice prikazan je i film koji govori o uspjesima, razvojnim projektima i planovima u oblasti komunikacijske infrastrukture KS-a, privrednim, u prvom redu turističkim projekcijama, te o kulturnim i drugim iskoracima KS-a.

Zvanični dio sjednice nastavljen je prigodnim umjetničkim programom u sklopu kojeg je prikazan dokumentarni film Šahina Šišića "Planet Sarajevo“.