{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečanao uručene povelje i plakete Kantona Sarajevo

F
7.5.2008. u 21:50
0
0
Svečanao uručene povelje i plakete Kantona Sarajevo
0
Svečanao uručene povelje i plakete Kantona Sarajevo
U sklopu manifestacije "Dani Kantona Sarajevo" večeras je u Narodnom pozorištu upriličena svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo (KS) na kojoj su dodijeljene Povelje i Plakete Kantona za 2008. godinu.
U prisustvu predstavnika javnog, političkog i kulturnog života Kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, istaknutih ličnosti, zvanica i brojnih gostiju svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Skupštine KS-a dr. Denis Zvizdić.

Za počasne građane Kantona Sarajevo 2008. godine proglašeni su Medeleine Albright i dr. Mahathir Mohamad, koji su vlastitim stavovima i međunarodnim angažamanom doprinijeli odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i civilizacijskih vrijednosti i tekovina koje karakteriziraju ove prostore.

Također, na večerašnjoj sjednici dodijeljene su kolektivne plakete KS-a - Univerzitetu u Sarajevu, Hrvatskom kulturnom društvu ”Napredak”, Centru za srce Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu , te ASA HOLDING-u d.o.o. Sarajevo.

Za doprinos u nauci, tehnologiji i visokom školstvu na području KS-a plaketa je uručena akademiku prof. dr. Ejupu Ganiću.

Plaketa KS-a dodijeljena je prof.dr. Esadu Durakoviću za doprinos u nauci i obrazovanju te za ostvarivanje izvanrednih rezultata u nastavno-naučnom procesu i originalnim naučnim radovima koji bitno doprinose ugledu arabistike na području Kantona, BiH i šire.

Priznanje za izuzetne zasluge u pravednoj borbi za odbranu Sarajeva, afirmaciju prava čovjeka na slobodu i život u miru, toleranciji, sigurnosti i blagostanju u KS-u i BiH dobio je penzionirani general ARBiH Jovan Divjak.

Dr. Ismetu Gavrankapetanoviću uručeno je priznanje za doprinos razvoju ortopedije i traumatologije na području KS, BiH i šire.

Doajenu bh. sevdalinke rahmetli Safetu Isoviću posthumno je dodijeljeno priznanje za izuzetan doprinos u kulturi i umjetničkom djelovanju te njegovanju i promoviranju bosanskohercegovačke sevdalinke.

Odluku o verifikaciji odluka o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo za 2008. godinu donijela je Skupština KS-a 26. marta.

U sklopu svečane sjednice prikazan je i film koji govori o uspjesima, razvojnim projektima i planovima u oblasti komunikacijske infrastrukture KS-a, privrednim, u prvom redu turističkim projekcijama, te o kulturnim i drugim iskoracima KS-a.

Zvanični dio sjednice nastavljen je prigodnim umjetničkim programom u sklopu kojeg je prikazan dokumentarni film Šahina Šišića "Planet Sarajevo“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: