BiH
0

Svečana skupština udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH"

FENA
U organizaciji Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH", u nedjelju je u Sarajevu upriličena svečana skupština posvećena Međunarodnom danu djece oboljele i liječene od raka - 15. februara.

Skup kojem su, osim roditelja i djece koja su se nekada liječila od raka i tu bitku dobila, prisustvovali i uzvanici iz javnoga, političkog i kulturnog života, bio je prilika za valoriziranje dosadašnjih i najavu novih aktivnosti udruženja Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH.

Kako je Feni kazala tajnica ovog udruženja Amra Saračević, najvažniji projekt čija je realizacija najavljena danas jeste izgradnju tzv. roditeljske kuće u blizini Pedijatrijske klinike na Jezeru u kojoj bi boravili roditelji u vrijeme liječenja djece oboljele od malignih oboljenja, a koja dolaze iz drugih dijelova BiH.

Cilj projekta je pružanje dodatne potpore oboljeloj djeci putem stvaranja povoljnijih uvjeta za liječenje, jer je praksa pokazala da prisustvo roditelja, odnosno obiteljske atmosfere popravlja opću kliničku sliku i olakšava primanje veoma "agresivnih" terapija.

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" nastalo je prije tri godine, zahvaljujući roditeljima i prijateljima mališana oboljelih od leukemije i drugih malignih oboljenja.