Jednoglasna odluka
164

Svečana sjednica povodom 758. rođendana grada: Bogić Bogićević počasni građanin Bihaća

Piše: M. Ć.
Foto: Grad Bihać
Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Bihać i dodjelom priznanja i nagrada zaslužnim pojedincima i kolektivima, završeno je obilježavanje 758. rođendana grada Bihaća, a titulu počasnog građanina ove godine ponio je Bogić Bogićević.

Ovogodišnju titulu počasnog građanina Grada Bihaća jednoglasnom odlukom GV Bihać ponio je Bogić Bogićević. Najveće gradsko priznanje dobio je za hrabrost i odlučnost u historijskim trenucima države Bosne i Hercegovine na putu ka njenoj nezavisnosti, za promicanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, za kontinuiranu borbu u izgradnji i opstojnosti tradicionalnih bosansko-hercegovačkih vrijednosti, te za ustrajno očuvanje antifašističkih tekovina.

"Mnogi u Bosni i Hercegovini i ne znaju koliko bogatu historiju ima Grad Bihać i sretan sam što sam danas dobio titulu počasnog građanina Bihaća, grada koji je ponos ove države i čast i zadovoljstvo je biti građaninom Bihaća koji 758. godina stoji uspravan pun optimizma i pozitivne energije koju ima više od sedam i pol decenija", kazao je Bogićević nakon preuzimanja nagrade.

Ove godine najveće gradsko priznanje, Povelju "26 februar" dobili su dr. Sulejman Kulenović za istaknuti lični doprinos u oblasti zdravstva i unapređenju zdravlja stanovništva Grada Bihaća i Unsko - sanskog kantona kako u ratnom, tako i poslijeratnom periodu, te postignute izuzetne rezultate u naučno – istraživačkom radu u oblasti ginekologije i akušerstva, kao i Azra Kolaković – Donna Ares, posthumno (1977-2017.), za istaknuti lični doprinos i neizbrisiv trag koji je ostavila u muzičkom stvaralaštvu, kulturi, humanitarnom radu, promociji Grada Bihaća u zemlji i inozemstvu, a posebno za iskazani optimizam i hrabrost u borbi s opakom bolešću.

Povodom obilježavanja Dana grada Bihaća , gradonačelnik Šuhret Fazlić dodijelio je posebno priznanje grada Bihaća Hansu Heinleinu, bivšem gradonačelniku Hamma (SR Njemačka), za istaknuti lični doprinos i posebne zasluge u humanitarnom radu na području grada Bihaća, očuvanju dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje između Grada Bihaća i Grada Hamma, te promociji Grada Bihaća u Saveznoj Republici Njemačkoj, kao i Tomu Saueru, za iskazanu humanost i lični doprinos u humanitarnom radu na području grada Bihaća, kako u ratnom tako i poslijeratnom periodu.

Nagrade i priznanja dobili su i brojni drugi pojedinci i kolektivi iz Grada na Uni koji su ostavili poseban trag u svom radu i djelovanju na društvenoj sceni.

Čestitajući svim dobitnicima nagrada i priznanja grada Bihaća, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić kazao je da su Bišćani ponosni na svoj grad i njegovu bogatu historiju koja se i danas piše puna optimizma i vjere u bolje sutra.

"Bihać je grad koji ima potencijala i uz malo našeg zajedničkog napora možemo još više osnažiti naš grad. Želim da kroz saradnju sa svima dobronamjernim prijateljima našeg grada ojačamo naš grad i da zaboravimo sve podjele koje su u društvu prisutne i koje nas nekada sputavaju. Želim da se Bihać pozicionira u okviru FBiH i države BiH, želim da Bihać bude grad kojeg će uvažavati i sa ovog mjesta velika zahvala svima koji su naši predstavnici na višim nivoima vlasti i koji podržavaju svoj Bihać. Ponosan sam na svoje sugrađane i našu historiju i u ovom svečanom trenutku pronađimo snagu u onim našim najboljim karakteristikama i budimo dio razvoja našeg grada", rekao je Fazlić.