Općinsko vijeće
26

Svečana sjednica na Ilidži povodom Dana državnosti, Memić pozvao na jedinstvo u očuvanju BiH

Klix.ba
Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH danas je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Ilidža. Prije održavanja sjednice položeno je cvijeće ispred Spomen kosturnice "Veliki park“ , te ispred zgrade Općine na Centralno spomen obilježje.

Prisutnim su se obratili predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Muhamed Omerović i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, koji su svim građanima uputili čestitku za Dan državnosti BiH.

“Dan državnosti nije samo datum, to je i u potiljak ubijeni Bošnjak u Bijeljini, zaklana trudnica Zekira Begić u Bratuncu, to je ubijena porodica efendije Ramića iz Semizovca, to je Hava Tatarević iz prijedorskog sela Zecovi, to je kolektivna dženaza u Hadžićima, Potočarima, Prijedoru. Dan državnosti je i pokojni Blaž Kraljević i Zoka iz Prve Slavne brigade, to je porušeni Mostar to je i ratni tunel i ubijena djeca u Hrasničkom parku . Ali život ide dalje, to breme moramo nositi i za cijenu države se ne pita, jer ona nema ograničenja, jedino što se mora je sačuvati je ona, izjavio je Muhamed Omerović.

“Ovaj važan datum, agresija na našu domovinu, uništavanje i želja za njenom podjelom, negiranje države treba da nas osnaži da jačamo svijest i našoj djeci ulijevamo misao da mi drugu državu nemamo. Apelujem na jedinstvo u njenom očuvanju. Ne dozvolimo da je neki sitni interesi dijele. Životi naših najdražih sinova su položeni za njenu opstojnost, a na nama je da je čuvamo” rekao je, između ostalog, načelnik Memić.

Profesor Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod podsjetio je prisutne na značaj 25. novembra.

"U suštini ZAVNOBiH je bio prva moderna narodna skupština BiH i to takva narodna skupština čiji je jedan od osnovnih ciljeva bila upravo obnova državnog identiteta, jer treba se prisjetiti neposredno prije ZAVNOBiH-a praskozorje Drugog svjetskog rata, sporazumom Cvetković-Maček iz 1939.godine BiH bila je podijeljena na Banovinu Hrvatsku i buduće „srpske zemlje“ , a onda 1941. i do kraja rasturena fašističkom okupacijom, odnosno iznova podijeljena od strane okupatora i njihovih kvislinških saradnika ustaša i četnika “ naveo je Kodrić.

Prema njegovim riječima ZAVNOBiH je iznova ujedinio BiH tj. Iznova uspostavio svijest o njezinoj državnoj cjelovitosti i stvorio tako fundamentalne pretpostavke za nastavak državnog postojanja, s njezinom hiljadugodišnjom tradicijom državnosti.

"Istina je da Bosna postoji kao povijesna činjenica, ali i kao činjenica narodne svijesti i da kao takva ona prehodi svakoj drugoj mogućoj široj državnoj cjelini i da jedino Bosna može preostati kao takva.Duh BiH kao hiljadugodišnje državne povijesne činjenice mora se čuvati i širiti posebno danas kada u vremenu se negira ne samo ZAVNOBIH već i njegova osnovna ideja i država BH. Nijadan narod ne može opstati bez svoje domovine, bez svoje države, bez vlasite zemlje, baš kao što ni jedna zemlja ne može opstati bez svog naroda“ izjavio je Kodrić i čestitao svim građanima praznik.

Učenici Osnovne muzičke škole Ilidža i Četvrte osnovne škole dali su svoj doprinos u program svečane sjednice, kao i istaknuti bh. umjetnik Izudin Bajrović.