{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečana sjednica CIK-a BiH

F
5.2.2009. u 15:04
0
0
Svečana sjednica CIK-a BiH
0
Svečana sjednica CIK-a BiH
Centralna izborna komisija (CIK) BiH održala je danas u Sarajevu, u prisustvu predstavnika vlasti, međunarodnih organizacija i diplomatskog kora te izbornih zvaničnika u BiH, svečanu sjednicu povodom Svjetskog izbornog dana.
Član CIK-a Stjepan Mikić kazao je da je organiziranje ove sjednice način da se podrži inicijativa Udruženja izbornih zvaničnika Evrope da se svaki prvi četvrtak u februaru tradicionalno obilježava kao Svjetski dana izbora.

Ovaj dan treba da bude zaštitni znak demokratskih izbora, naglasio je Mikić, dodajući da su slobodni, fer i demokratski izbori bitan segment u lepezi ljudskih prava.

Napomenuo je da je OSCE misija u BiH od 1996. do 2000. bila zadužena za provedbu izbora, a da su se od septembra 2001., kada je na snagu stupio Izborni zakon BiH i imenovana Izborna komisija, stekli uvjeti da provedbu izbora vrše domaći organi.

Mikić je podsjetio i na dobre ocjene organizacije proteklih lokalnih izbora, navodeći da je cilj CIK-a da stalno radi na poboljšanju kvalitete izbornog procesa.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić ocijenio je da se bilježi stalno poboljšanje u izbornom procesu.

Smatra da još treba raditi na razvijanju svijesti građana BiH o moći izbora i njihovoj ulozi u odlučivanju, što predstavlja najefikasniji mehanizam demokratije.

Belkić je ukazao i na potrebu nastavka poboljšanja izbornog zakonodavstva i usklađivanja njegovih odredbi s Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Šef OSCE misije u BiH Gary Robbins naglasio je da je ovo dan kada se treba prisjetiti važnosti izbora i da slobodni i fer izbori predstavljaju ključni stup demokratije.

Kazao je da je BiH protekle lokalne izbore uspješno organizirala i pokazala tehničku sposobnost za njihovu provedbu, ali je istaknuo da je zaštita i unapređenje demokratskih prava proces koji se nikada ne završava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: