{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečana sjednica CIK-a BiH

F
5.2.2009. u 15:04
0
0
Svečana sjednica CIK-a BiH
0
Svečana sjednica CIK-a BiH
Centralna izborna komisija (CIK) BiH održala je danas u Sarajevu, u prisustvu predstavnika vlasti, međunarodnih organizacija i diplomatskog kora te izbornih zvaničnika u BiH, svečanu sjednicu povodom Svjetskog izbornog dana.
Član CIK-a Stjepan Mikić kazao je da je organiziranje ove sjednice način da se podrži inicijativa Udruženja izbornih zvaničnika Evrope da se svaki prvi četvrtak u februaru tradicionalno obilježava kao Svjetski dana izbora.

Ovaj dan treba da bude zaštitni znak demokratskih izbora, naglasio je Mikić, dodajući da su slobodni, fer i demokratski izbori bitan segment u lepezi ljudskih prava.

Napomenuo je da je OSCE misija u BiH od 1996. do 2000. bila zadužena za provedbu izbora, a da su se od septembra 2001., kada je na snagu stupio Izborni zakon BiH i imenovana Izborna komisija, stekli uvjeti da provedbu izbora vrše domaći organi.

Mikić je podsjetio i na dobre ocjene organizacije proteklih lokalnih izbora, navodeći da je cilj CIK-a da stalno radi na poboljšanju kvalitete izbornog procesa.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić ocijenio je da se bilježi stalno poboljšanje u izbornom procesu.

Smatra da još treba raditi na razvijanju svijesti građana BiH o moći izbora i njihovoj ulozi u odlučivanju, što predstavlja najefikasniji mehanizam demokratije.

Belkić je ukazao i na potrebu nastavka poboljšanja izbornog zakonodavstva i usklađivanja njegovih odredbi s Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Šef OSCE misije u BiH Gary Robbins naglasio je da je ovo dan kada se treba prisjetiti važnosti izbora i da slobodni i fer izbori predstavljaju ključni stup demokratije.

Kazao je da je BiH protekle lokalne izbore uspješno organizirala i pokazala tehničku sposobnost za njihovu provedbu, ali je istaknuo da je zaštita i unapređenje demokratskih prava proces koji se nikada ne završava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: