Veliki blagdan
65

Svečana misa služena u Tuzli: Vaskrs je oaza mira i radosti

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti jutros su svečanom vaskršnjom misom u Sabornom hramu Uspenija presvete bogorodice u Tuzli obilježili najveći hrišćanski blagdan Vaskrs.

Svečanu liturgiju koja je održana u povodu najradosnijeg blagdana kojim se obilježava ponovno rađanje Isusa Hrista predvodio je starješina u Sabornom hramu Uspenija presvete bogorodice u Tuzli Miloš Trišić, a tom prilikom je istaknuto da Vaskrs predstavlja oazu mira i radosti.

Nakon molitvenog dijela uslijedilo je čitanje Poslanice patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u kojoj je rečeno da vjernici danas radosno proslavljaju sveti praznik.

"Njegova blagodat i svjetlost ne dolaze od sunca, niti od anđela, već od nepristupne svjetlosti kojom se razgoni tama i oči ljudske sagledavaju svu ljepotu i sklad Božjeg svijeta. Samo u toj svjetlosti može se jasno sagledati smisao postojanja čovjeka i svijeta u dostojanstvu koje im po Božjem naznačenju pripada. Na ovaj dan se, zajedno sa bogonosnim ocima Crkve Hristove, podsjećamo i opominjemo da se uzrok i cilj stvarne egzistencije nalazi u Bogu", stoji u poslanici patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

Kao saradnik Božji, poručeno je da je čovjek odgovoran, ne samo za sebe i svoj narod, nego za sve ljude, narode i sveukupnu Božju tvorevinu.

"Zato, na današnji praznik koji je oaza mira i radosti mi vršimo duhovnu smotru, naoružavajući se nadom da bismo uz pomoć sveoružja Božjeg, koje je u crkvi, izdržali sve teškoće i iskušenja, crpeći snagu od Gospoda koji nas hrabri riječima: 'Ne bojte se, ja sam pobijedio svijet'. Vaskrsenje jeste najveća pobjeda nad zlom, grijehom i smrću, koja nas podsjeća da i mi imamo mogućnost i obavezu da se usprotivimo svakom duhovnom padu i svemu što nas onemogućava u idenju za dobrom, da ne očajavamo nego da nadu svoju položimo na Gospoda, da bismo dobili Božju blagodat i pomoć u svakoj teškoći", istaknuto je u poslanici.

Kazano je i da nema čovjeka, bio on vjernik ili ne, koji ne bi želio bar za trenutak učestvovati u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.

"Svuda bezizlaz, duša opatuljena u ličnim težnjama i željama koje proishode iz samoljublja i samoživosti, što dovodi do duhovne smrti koja ima za posljedicu besciljnost i nemarnost za vječno spasenje. Svjedoci smo sveopćeg otuđenja i razdora, najprije u samoj porodici, gdje je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dječijim dušama", rečeno je.

U poslanici je navedeno i da ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa.

"Zaboravljamo da je neophodno poštovati sebe i svetinju svoga tijela koje je hram Duha Svetoga, kako bismo mogli naći pravu mjeru svega prolaznog, poštovati bližnjeg, njegovu slobodu, svetinju opšteg i zajedničkog dobra, kao i ličnih potreba. Poštujmo i čuvajmo svetinju braka, jer je on temelj zdrave i nerazorive porodice", poručeno je vjernicima na jutrošnjoj svečanoj misi.

Nakon svečane liturgije, vjernici su se pričestili te jedni drugima čestitali veliki hrišćanski blagan, a potom su podjeljenja i šarena jaja koja simbolično predstavljaju ponovno rađanje Isusa Hrista.