Careva džamija
282

Svečana atmosfera u Foči: Bajrami su najljepši tamo gdje si rođen

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Povratnici u Foču, vjernici islamske vjeroispovjesti klanjali su bajram-namaz u deset džamija i mesdžida koji su obnovljeni na području ove općine. U samom gradu, bajram-namaz je klanjan u nedavno otvorenoj Carevoj džamiji u Foči pa se, prema riječima Izeta Spahića, predsjednika SO Foča, jutros osjeća miris Bajrama i vlada svečana atmosfera.

"Ljepše je u Foči danas, mi osjećamo tu bajramsku i svečansku atmosferu. Ja sam klanjao bajram-namaz u mjesnoj džamiji u Izbišnu, gdje je namaz predvodio Omer Šalaka, zajedno sa brojnim džematlijama iz ovog kraja. Hvala Bogu ima nas i bit će nas. Ovdje sam rođen, u ovu džamiju sam išao u mekteb i ovdje se najljepše osjećam, ovdje su najljepši Bajrami", kaže Izet Spahić dodajući da su svakom čovjeku Bajrami najljepši tamo gdje je rođen.

Poruka da u Foči ima života za povratnike i sve dobre ljude te da su iz godine u godinu ramazani i Bajrami u ovom gradu ljepši uz obnovljene džamije, više puta je upućena iz ovog grada posebno tokom mjeseca ramazana. Posljednja teravija u mjesecu posta je klanjana upravo u ovom gradu na platou Medrese Mehmed paše Kukavice u Foči.

"Svaki put ovdje dolazi sve više vjernika, tako da ih je i ovaj put bilo iz Zenice, Sarajeva, Goražda, iz cijele zemlje. Obišli smo i Aladžu koja je u izgradnji i druge džamije na našem području, a to puno znači ovim ljudima ovdje. Naša je obaveza da to činimo", poručuje Spahić.