BiH
0

Svečana akademija za Dan državnosti BiH

FENA
U povodu obilježavanja 65. godišnjice od Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i Dana državnosti BiH Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) organizirao je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo Svečanu akademiju.

O značaju ovog datuma govorio je prof.dr. Dubravko Lovrenović koji je istakao da se u BiH ustalila praksa da se Dan državnosti obilježava "samo na polovici teritorije države, a i tu s podijeljenim osjećajima".

"BiH, na žalost, među mnogim zakonima koje nema, nema ni zakona o državnim praznicima tako da iz Republike Srpske poručuju da ne postoji Dan državnosti BiH kao državni praznik. Smatram da je prvorazredni politički zadatak kako Srbe iz Republike Srpske uvjeriti da svoju budućnost bezrezervno vežu za BiH", kazao je Lovrenović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su, između ostalih, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, ambasadori akreditovani u BiH te učesnici Narodnooslobodilačkog rata.

"Naša država je jako stara i ima, po mišljenju mnogih, najstarije granice u Evropi i mi moramo vratiti dug onima koji su sve te godine čuvali BiH i dali živote za taj cilj", kazao je Silajdžić.

Komentirajući činjenicu da samo pola države obilježava Dan državnosti, Silajdžić je kazao da je ovakva situacija prolazna i samo "jedna epizoda u historiji BiH".