U hotelu Evropa
114

Svečana akademija u Sarajevu povodom 1. marta, Lendo poručio: Tada je oživljena ideja građanske države

B. R.
Refik Lendo, potpredsjednik FBiH
Refik Lendo i Adil Kulenović na svečanosti posvećenoj Danu nezavisnosti (Foto: V. D./Klix.ba)
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 danas u sarajevskom hotelu Evropa je povodom Dana nezavisnosti upriličila svečanu akademiju, a uoči koje se obratio potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo (SDA).

On je napomenuo da je Bosna i Hercegovina skupo platila nezavisnost. Prema njegovim riječima, nije imala sreću da kao ostale republike bivše Jugoslavije samostalnost stekne na jedan ljudski, civilizovaniji način.

"Tada je više od dva miliona građana Bosne i Hercegovine, a ne naroda, odlučno i dostojanstveno glasalo da je za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine. Građani, a ne narodi, svojim su glasanjem kazali su da žele nezavisnu i međunarodno priznatu državu", konstatovao je.

Smatra da referendumsko pitanje odražava politiku na kojoj je građanska ideja suverene i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

"To je temelj evropske Bosne i Hercegovine, građanske države u kojoj su svi građani i narodi jednaki pred zakonom", dodaje.

Lendo se osvrnuo na ono što misli da je Bosna i Hercegovina trenutno.

"Ono što je važno jeste da Bosna i Hercegovine nije troetnička država, niti država tri konstitutivna naroda. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata kao država svih njenih građana i svih njenih naroda. Subjekt međunarodnog prava je država u kojoj svi narodi čine jedan politički subjekt u očima svijeta i međunarodnog prava", naveo je.

Kako je izjavio, državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine, koji traje duže od hiljadu godina i čija je temeljna politička ideja građanske države revitalizirana obnovom državnosti, nije onemogućavao da etničke zajednice žive u miru po svojim kulturama i običajima te da iskazuju svoju političku volju".

Smatra da se nije uspjelo da se ratom uništi multietnički karakter i građanski temelj Bosne i Hercegovine. Poručio je da su građani na referendumu za nezavisnost glasali za "državu svih građana, a ne za pojedinačne narode ili državu, zajednicu tri naroda".