BiH
5

Svečana akademija u PSBiH: Referendum je obnovio višestoljetnu državnost BiH

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, u sali Parlamentarne skupštine BiH održana je svečana akademija u organizaciji Foruma parlamentaraca BiH 1990, Skupštine Kantona Sarajevo i Skupštine Grada Sarajeva.

Predsjednik Foruma parlamentaraca BiH - 1990 i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović kazao je u obraćanju gostima da su građni na današnji dan prije 22 godine glasali za nezavisnost i suverenitet BiH.

“Tada sam i sam glasao za održavanje referenduma koji je vratio državnost BiH. Putem referenduma je omogućen put da se gradi nezavisna i suverena BiH. Kada su Slovenija i Hrvatska krenule putem nezavisnosti, BiH je ostala razapeta u tadašnjoj Jugoslaviji. Ali, cijena referenduma je skupo plaćena agresijom na BiH i stradanjem naroda. BiH i danas nažalost podsjeća na čardak ni na nebu ni na zemlji”, rekao je on.

Poručio je da je međunarodna zajednica vrlo često licemjerna prema BiH i prema njenim političarima.

“Naše vanjske neprijatelje smo pobijedili, ali nismo naše unutrašnje protivnike koji i dalje veličaju haške optuženike. Isto tako, međunarodna politika je doživjela krah u BiH. Licemjerno je da svu odgovornost prebacuju na domaće političare. Nadam se da će BiH, ako ne prije, ali onda barem da zajedno uđe u Evropsku uniju sa onima koji to manje zaslužuju od nas”, kazao je Lazović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, jedan od četiri najvažnija datuma u historiji BiH.

“Održavanjem referenduma za nezavisnost BiH 1. marta, obnovljena je stoljetna državnost BiH. Tada je BiH vraćen međunarodno pravni status i nezavisnost. Zato je vrlo bitno da se prema ovom datumu imenuju kulturne i javne ustanove u ovoj zemlji, kao i da se svi ponose ovim datumom bez obzira na naciju i vjeru”, kazao je on.

Napomenuo je da, ipak, postoje političari u bh. entitetu Republici Srpskoj koji žele da unište BiH i koji će, kako je naglasio, teško odustati od takvih ambicija.

“Ali, Srbi u BiH nemaju pravo prema međunarodnom zakonu na samoopredjeljenje i stvaranje svoje države unutar države BiH. Ipak, u RS-u postoje neodgovorni pojedinci koji konstantno zagovaraju samoopredjeljenje i podjelu zemlje. Ali mi om poručujemo, nemoguća je jednostrana podjela BiH. Svi građani BiH su 1. marta 1992. godine odlučili da BiH postane nezavisna država, i zato je 1. mart bio sudbina svih nas”, istakao je Bećirović.

Prema njegovom mišljenju, da tada nisu građani BiH izglasali nezavisnost, danas bi BiH bila u sastavu projekata Velike Srbije.

“Da nije bilo tog historijskog referenduma i da nije više od 64 posto građana BiH glasalo za, danas bi BiH sigurno bila u sastavu Velike Srbije. Ali i danas imamo negiranje genocida u Srebrenici, i zato pitam i međunarodnu zajednicu do kada će tolerirati takvo ponašanje koje dolazi iz RS-a. Neki u RS-u žele podjelu države BiH, i te snage će i dalje nastaviti sa tim namjerama”, ocijenio je on, dodajući kako je najvažnije pitanje za sve patriote u BiH očuvanje cjelovite i nezavisne države.

“Očuvanje države BiH najvažnije je pitanje za sve probosanske snage. Narednih godina će uslijediti još opasniji ataci na državu BiH. Činjenica je da Srbija i Hrvatska privlače veliki broj naših građana iz BiH. Ali, mi moramo učiniti sve da BiH privlači sve više građana. Naš projekat 21. stoljeća treba da bude izgradnja BiH u kojoj će ljudi različitih vjera i nacija živjeti zajedno u slozi i miru. Projekat nezavisne i evropske BiH nema alternativu”, rekao je Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Svečanoj akademiji povodom 1. marta prisustvovalo je veliki broj nekadašnjih parlamentaraca skupštine BiH, poslanika Skupštine Kantona Sarajevo i predstavnika općinskih vijeća.