BiH
27

Svečana akademija u povodu Dana nezavisnosti BiH u Zenici

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Svečanom akademijom upriličenom u "Plavoj dvorani" Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici obilježen je 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U foajeu pozorišta postavljena je izložba likovne kolonije povodom Dana nezavisnosti, a organizator večerašnje manifestacije obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine je Skupština Zeničko-dobojskog kantona.

Na samom početku je intonirana himna Bosne i Hercegovine koju su izveli članovi Kamernog simfonijskog orkestra iz Zenice te učenici i profesori Osnovne i Srednje muzičke škole, nakon čega se prisutnima obratila predsjedavajuća Skupštine ZDK Draženka Subašić.

"Ovaj dan značajan je po tome što nismo samo postali samostalna država, nego što to znači i kontinuitet državotvornosti Bosne i Hercegovine, koja postoji više od 1.000 godina. Referendumskom voljom građana 29. februara i 1. marta 1992. godine definisana je državnost BiH i tada su se građani svojom slobodnom voljom odlučili da BiH dobije status nezavisne i slobodne države. Građani su se opredijelili za građansku BiH u kojoj smo svi ravnopravni", podsjetila je Subašić.

Subašić je podsjetila kako je tekao put ka nezavisnosti Bosne i Hercegovine, uz priznavanje Bosne i Hercegovine od strane Evropske zajednice i SAD-a, dodavši kako je taj trenutak obilježila agresija i stradanje građana Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovina je opstajala i u najtežim ratnim okolnostima bez obzira na veliku nadmoć agresora, a zahvaljujući borcima i patriotima svih nacionalnosti koji su stali u odbranu države Bosne i Hercegovine, nenaoružani, ali spremni braniti svoju domovinu i njene građane. Opstala je zahvaljujući nesalomljivoj volji njenog naroda da na jednom tlu žive zajedno sa svima koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu", rekla je Subašić i dodala kako su prolazni oni koji ne poštuju čistu historiju Bosne i Hercegovine, za razliku od Bosne i Hercegovine, koja je vječna", rekla je Subašić.

Zadatak je svih nas da gradimo demokratsku, evropsku državu svih naroda, dodala je Subašić rekavši kako građani BiH trebaju mirnim i demokratskim putem zaštititi svoju domovinu od ljudi koji je nisu vrijedni, nakon čega je svima čestitala Dan nezavisnosti.

Na manifestaciji su čitani i tekstovi posvećeni Bosni i Hercegovini, a koje je govorio Nusmir Muharemagić, glumac zeničkog BNP-a, te muzičke numere koje su izvodili članovi Kamernog simfonijskog orkestra, profesori i učenici Osnovne i Srednje muzičke škole te hor Druge gimnazije iz Zenice.