BiH
147

Svečana akademija povodom Dana Zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom

FENA
U organizaciji Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka u Sarajevu je danas upriličena svečana akademija u povodu obilježavanja Dana zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjednik tog udruženja Ismet Godinjak istakao je u svom obraćanju da obilježavanjem ovih datuma pokušavaju otrgnuti od zaborava ljude koji su obilježili vrijeme koje bilo najteže ali i najsjajnije u historiji Bosne i Hercegovine.

"Također, mi kao živi svjedoci treba da kažemo istinu o Bosni, o tom vremenu i svemu što se dešavalo na ovim prostrima jer narod koji zaboravi svoju prošlost nama svijetlu budućnost", rekao je Godinjak.

Svečanosti je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je kazao da je došao da vidi puno poznanika kojih se sjeća iz tog herojskog vremena i da s njima porazgovara o problemima s kojim se susreću.

"Bosna i Hercegovina je sasvim sigurno na putu kojim su je poveli dobitnici najvećih ratnih priznanja, samo što su neki mislili da će taj put biti lakši i brži. Ne možemo ono što je BiH prošla od 1992. do 1995. popraviti za par godina, trebaju nam decenije, a u odnosu na borce država je dosta uradila ali ne i dovoljno i danas je prilika da razgovaramo kako da uradimo više", naglasio je Izetbeegović.

I član Predsjedništva BiH Željko Komšić bio je prisutan te je tom prilikom izjavio da među boračkom populacijom najveće probleme imaju nezaposleni u srednjem životnom dobu kojima je posebno teško pronaći posao.

"To što su borci i još nosioci ratnih priznanja kod rijetko koga igra neku ulogu, mada znam nekoliko firmi gdje se to poštuje. Nažalost, tako stvari stoje i to ne samo danas 18 godina poslije rata, već od rata do danas", rekao je Komšić.

Nakon svečane akademije predviđeno je okupljanje svih učesnika na Šehidskom mezarju "Kovači" u Hrasnici, te svečana večera uz prigodan kulturno-umjetnički program u hotelima Ilidža.