{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečana akademija povodom 60 godina Univerziteta u Sarajevu

F
20.5.2010. u 20:59
0
1
Svečana akademija povodom 60 godina Univerziteta u Sarajevu
0
Svečana akademija povodom 60 godina Univerziteta u Sarajevu
Zgrada Univerziteta u Sarajevu
Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu je večeras, uz niz događaja koji su prethodili, obilježeno 60 godina postojanja i rada Univerziteta u Sarajevu.
Akademija je započela emitiranjem himne Bosne i Hercegovine te akademskom himnom Gaudeamus u izvedbi Hora Narodnog pozorišta.

Nakon prikazivanja dokumentarnog filma o historijatu i ulozi Univerziteta u Sarajevu, autora Mufida Memije, uslijedila su obraćanja.

Rektor Univerziteta Faruk Čaklovica podsjetio je da je Sarajevski univerzitet bio prvi javni univerzitet u BiH i peti u bivšoj Jugoslaviji. Osnivačka skupština, kako je podsjetio rektor, održana je 2. decembra 1949. u Gradskoj vijećnici.

Rektor Čaklovica istakao je da tokom agresije 1992-1995. Univerzitet u Sarajevu nije prekidao rad. Na Univerzitetu je do sada diplomiralo 140.000 studenata, magistriralo je 4.128, na čast doktora nauka promoviran je 2.201 kandidat iz 44 oblasti.

U sastavu Univerziteta danas se nalazi 20 fakulteta, tri akademije, Fakultet islamskih nauka kao pridružena članica, četiri instituta, tri univerzitetska centra, Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Studentski parlament.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je istakao da je činjenica da je Univerzitet u Sarajevu dijeleći sudbinu grada pod opsadom i u tim ratnim uslovima nastavio s radom događaj bez presedana u historiji svijeta.

On je istakao značaj obrazovanja i reformskog procesa na Univerzitetu, naglasivši da nam je potreban univerzitet vizije. Kako je rekao, obrazovanje i nauka i njihov kvalitet povezani su i s uslovima.

Kazao je i da je u razgovoru s rektorom Čakolovicaom saznao kako samo rijetke članice Univerziteta rade u adekvatnim uslovima, te da treba raditi na stvaranju boljih uslova.

"Nadam se da će Univerzitet i dalje biti nosilac progresa, mira i napretka kako bi se integrirali u evropski prostor znanja", rekao je Silajdžić.

Prigodnim govorima obratili su se i potpredsjenik ANUBiH Slobodan Loga, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo Safet Kešo i drugi.

Nakon ceremonijalnog dijela svečanosti upriličen je scensko-muzički program i dodjela plaketa partnerskim univerzitetima.

Plakete su dobila 23 univerziteta iz Austrije, Banje Luke, Mostara, Zenice, Splita, Tuzle, Zagreba, Italije, Njemačke, Slovenije, Turske, Mađarske, Makedonije, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: