Promocija uspjeha
184

Svečan dan u Zenici, ispraćena nova generacija diplomanata i magistranata UNZE

Piše: E. M.
Bacanje kapica u zrak (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U prepunoj Gradskoj areni u Zenici danas su promovisana 542 završenika prvog i drugog ciklusa studija i završenika postdiplomskog magistarskog studija u Zenici.

Porodica i prijatelji danas su u Zenici ispratili još jednu generaciju diplomanata i magistranata Univerziteta u Zenici koji su svojim znanjem i strukom došli do zasluženih diploma. 
I ove godine diplome su dobili završenici studija na osam fakulteta Univerziteta u Zenici. U magistra nauke imenovane su dvije osobe, zvanje magistra struke dobilo je njih 47, dok su u zvanje diplomanta promovirano 493.

Kao i svake godine dodijeljene su i posebne nagrade “Povelja rektora” i “Povelja dekana” za najbolje uspjehe na nivou Univerziteta i fakulteta.

Povelje rektora dobili su: Berina Mehić (IV godina - Islamski pedagoški fakultet u Zenici) za prosjek ocjena 10,0, Azra Halilović (II ciklus studija - Metalurško-tehnološki fakultet) za prosjek ocjena 9,80, Amna Karić (II ciklus studija - Metalurško-tehnološki fakultet) za prosjek ocjena 9,80, te Indira Husić (II ciklus studija - Metalurško-tehnološki fakultet) za prosjek ocjena 9,80.

Prisutnima u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" obratili su se rektor Univerziteta u Zenici Damir Kukić koji je kazao da ovim događajem obilježavaju i godišnjicu Univerziteta.

"Mislim da smo opravdali ulogu postojanja i zadržali rejting unutar akademske zajednice u BiH i šire. Ovo je prilika da dodijelimo diplome za naše završenike koji će nadam se nastaviti školovanje ili pronaći posao u struci", izjavio je Kukić.

Čestitkama se pridružio i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević te dodao da će učiniti sve da Vlada ZDK stvori povoljniji ambijent za diplomante sa Univerziteta u Zenici.

"Povelje dekana" na Metalurško-tehnološkom fakultetu dobile su Eldina Saletović, Anesa Ključanin (prosjek ocjena 10,0), Fatima Baltić i Dženana Smajić.

Studenti koji su dobili "Povelje dekana" na Mašinskom fakultetu su Andrea Misilo, Aida Bušatlić, Amina Ćurić i Zlatan Cogo.

"Povelje dekana" na Filozofskom fakultetu dobile su Larisa Mahmić, Ajla Hekić, Nadira Čeliković i Kasema Ibrahimagić (prosjek ocjena 10,0).

Na Ekonomskom fakultetu "Povelje dekana" dobili su Amra Dedić, Šeherzada Šakić, Berina Delić i Mediha Karić.

"Povelje dekana" na Pravnom fakultetu dobili su Ajša Luković, Adnan Avdagić, Mirza Imamović i Ajla Delić.

Najbolji studenti Medicinskog fakulteta koji su dobili "Povelje dekana" su Adis Šišić, Dženana Hamzić i Berina Isaković, dok su nagrade na Politehničkom fakultetu dobili Sedina Murtić, Eldar Čurić, Lejla Goralija i Sakib Bitić.

"Povelje dekana" na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici dobili su Amina Muratović, Čobo Mersad, Eniz Patković i Berina Mehić (prosjek ocjena 10,0).

U ime nagrađenih studenata obratila se završenica Metalurško-tehnološkog fakulteta Amna Karić koja je svima poželjela brzo zaposlenje.

"Ovo je svečan dan i ponosni smo što ćemo pored diploma moći prenositi naša znanja. Profesorima i našim roditeljima se zahvaljujemo na znanju koje su ulagali u nas, a svim studentima čestitam i nadam se da će se čim prije zaposliti", izjavila je Karić.

Nakon dodjele diploma uslijedilo je polaganje svečane izjave te bacanje kapica u zrak.