BiH
0

Sve zemlje jugoistočne Evrope do 2014. godine članice EU?

FENA
BiH ima perspektivu i na dobrom je putu prema evropskim integracijama. Ona predstavlja model suživota u Evropi, ocijenjeno je na međunarodnoj konferenciji Evropski identitet – Hrvatska 2007. koju je proteklog vikenda u Dubrovniku organizirala Hrvatska panevropska unija.

Na ovom skupu je izraženo uvjerenje da će sve zemlje jugoistočne Evrope biti članice EU do 2014. godine, koja simbolizira novi evropski poredak, budući da je 1914. također bila godina preokreta u cijeloj Evropi i svijetu.

Uz veliki broj dužnosnika Međunarodne panevropske unije, predstavnika panevropskih organizacija iz nekoliko zemalja, te zastupnika u Evropskom parlamentu, međunarodnoj konferenciji je prisustvovalo izaslanstvo Panevropske unije BiH, predvođeno predsjednikom Franjom Topićem.

Kako je saopćeno iz Panevropske unije BiH, Topić je u svom izlaganju, govoreći o unutarnjoj snazi Evrope, ocijenio kako Evropa umire, odnosno propada iznutra.

-Danas je prosjek starosti u Evropi 35 godina, a za 50 godina bit će 55. To je dovoljan pokazatelj. Podsjetimo se kako su mnoga carstva, mnogi sustavi propali, jer su iznutra bili truli. Pa zar će se to dogoditi i Europi?“, upitao je Topić.

Dodao je kako je zadatak i Panevropske unije jačati duhovnost Evrope, te da ona već dosta čini na tom pitanju. Također, ova organizacija će posredstvom svojih zastupnika u Evropskom parlamentu u idućem razdoblju "pojačati“ svoje aktivnosti vezane za BiH.

Konferenciji su, između ostalih, prisustvovali i počasni predsjednik Međunarodne panevropske unije nadvojvoda Otto von Habsburg, aktualni predsjednik Allain Terrenoire, potpredsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, predsjednik Hrvatske panevropske unije prof. dr. Pavo Barišić.

Kako je najavljeno iz Panevropske unije BiH, predsjednik Terrenoire će 22. novembra doputovati u BiH, kao specijalni izvjestitelj francuske vlade.