Regionalna konferencija
0

Sve zemlje JI Evrope imaju perspektivu za EU

FENA
Sve zemlje jugoistočne regije Europe imaju perspektivu članstva u Europskoj uniji kojoj se približavaju različitom brzinom, a na regionalnim konferencijama poput zagrebačke razmjenjuju iskustva, rekao je u ponedjeljak na regionalnoj konferenciji o europskim integracijama u Zagrebu Davor Božinović, državni tajnik za europske integracije u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

"Sve zemlje jugoistočne Europe bilježe napredak, sve imaju perspektivu članstva", rekao je Božinović i dodao: "Svaka ide svojim tempom, a ovako razmjenjujemo iskustva".

Na konferenciji za novinare s Božinovićem bili su i voditelji izaslanstava iz zemalja jugoistočne Europe, sudionici regionalne konferencije koju organiziraju hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i njemačko društvo za tehničku suradnju Deutsche Gesellschaft Fuer Technische Zusammenarbeit - GTZ, a sudjeluje oko 150 sudionika te predstavnici Europske komisije.

Osnovni cilj konferencije razmjena je iskustava i vlastitih postignuća država regije na putu prema članstvu u EU-u. Vanjskopolitički predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije raspravljaju o temama vezanim uz europske integracije, provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, provođenju Instrumenta pretpristupne pomoći, programa IPA, području pravde, slobode i sigurnosti, kao i komunikaciji s građanima o temama vezanim uz EU.

Sudionici su se složili da je regionalna suradnja pretpostavka europske integracije, a predstavnik GTZ-a Thomas Meyer naglasio je kako Europska unija nije ništa fiksno, ona je proces i stalno se mijenja, a regionalna suradnja ne prestaje članstvom, nego se čak i pojačava, što je potkrijepio primjerom baltičkih zemalja.