BiH
61

Sve više osoba treba pomoć Narodne kuhinje u Tuzli, zbog nedostatka novca moraju ih odbijati

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na području Tuzlanskog kantona (TK) sve više je osoba koje su u stanju socijalne potrebe. Jedan obrok dnevno sebi ne mogu priuštiti te se za pomoć obraćaju Narodnoj kuhinji Imaret u Tuzli koja trenutno zbog nedostatka finansijskih sredstava nije u mogućnosti odgovoriti na njihove zahtjeve.

U četiri općine najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH blizu 2.400 osoba s kanticama u ruci svakodnevno očekuje jedan topli obrok koji za njih priprema Narodna kuhinja Imaret u Tuzli, a koja djeluje pod okriljem Regionalnog odbora Merhameta Tuzla.

Jedna od njih je i Marica Škorić iz Tuzle koja po obrok za sebe i unuka dolazi već deset godina. Priča nam da joj ova pomoć itekako znači.

"S unukom živim u stanu. Školujem ga od svoje minimalne penzije. Na ovom zimskom danu dobro je kad imamo toplog hljeba. Iako je naša narodna kuhinja u teškom stanju, nadam se da neće doći do obustave podjele hrane. Oni kada imaju više hljeba nama ga podijele, a kada ga nema onda se moramo strpjeti", dodaje Marica držeći u ruci ceker sa dobijenom hranom.

U redu u Klosterskoj ulici zatekli smo i Ćamila. Dok čeka svoj današnji obrok priča nam da je u Tuzlu došao iz Srebrenice 2002. godine. Od tada do danas je na evidenciji Regionalnog odbora Merhameta u Tuzli.

"Danas nemam nikakve novčane pomoći. Iz ove kuhinje mi daju da jedem i to je sve što imam. Bolestan sam čovjek, a da je stanje drugačije, vjerujte da ovdje ne bih ni došao, išao bih sebi zaraditi za koru hljeba. Zadovoljan sam kad dobijem četvrtinu hljeba, krompir, grah, makarone, kiseli kupus, rižu i konzerve", nastavlja Ćamil i dodaje da se, u danima kada tuzlanska narodna kuhinja ne radi, za obrok snalazi kako zna i umije.

Morali odbiti 600 novih korisnika

Narodna kuhinja Imaret trenutno ima 16 punktova u Tuzli, Lukavcu, Gračanici i Kalesiji.

Prema riječima direktorice Regionalnog odbora Merhameta Tuzla Mensure Husanović, trenutno postoje zahtjevi za formiranje punktova u mjesnim zajednicama Kiseljak i Šićki Brod, međutim, zbog nedostatka finansijskih sredstava nije ih moguće realizirati.

"Mi svaki dan imamo prijave novih korisnika koje nažalost moramo odbiti. Samo u MZ Kiseljak na prijavu u našu evidenciju čeka 450 osoba, dok je na području Šićkog Broda njih blizu 150. Nadamo se da ćemo u naredna dva do tri mjeseca, uz pomoć Gradske uprave Tuzle, Vlade TK te pravnih i fizičkih osoba s kojima sarađujemo uspjeti rješiti ovaj problem", kaže za Klix.ba Husanović.

Ističe i da postoji obećanje Vlade TK da će biti uplaćena određena novčana sredstva na račun Regionalnog odbora Merhameta Tuzla.

"Mi imamo obećanje od Kantonalne vlade da će sredstva za 2016. godinu u iznosu od 251.000 KM biti uplaćena te da će iz tekućih rezervi biti namireno još blizu 60.000 KM, jer smo dosad dobivali 315.000 maraka godišnje. S obzirom na to da još uvijek nije usvojen budžet, za 2017. sredstva nisu odobrena, ali ja se nadam da će iznos biti isti", dodaje ona.

Kako je nedavno kazao premijer TK Bego Gutić, Vlada TK svake godine izdvaja značajna sredstva za zvanične programe pružanja socijalne pomoći i podrške.

"Finansiranje narodne kuhinje nije zakonska obaveza Vlade TK, ali imajući u vidu broj korisnika kuhinje i njihov socijalni status naš je moralni zadatak da, u skladu s našim mogućnostima, pomognemo rad i pružanje ovog vida socijalne pomoći", rekao je Gutić te dodao da sve lokalne zajednice, privredni subjekti, ali i fizičke osobe trebaju pokazati više osjetljivosti i solidarnosti prema onima koji su u stanju socijalne potrebe.

Zalihe kurbanskog mesa

Kada je riječ o zalihama, Husanović ističe da tuzlanska narodna kuhinja u svojim zalihama jedino ima kurbansko meso, a količine kojima raspolažu bit će dovoljne za ovu godinu.

"Svaki obrok mi pripremamo s mesom, ono je obavezno. Njega imamo dovoljno, ali ostalih namirnica imamo za 15-20 dana", naglašava ona.

Narodna kuhinja Imaret u Tuzli trenutno ima i blizu 230.000 KM dugovanja dobavljačima.

"Mi imamo opomene pred tužbu. Jedna firma nas je prošle godine tužila te smo morali isplatiti određeni dio potraživanja. Pekara koja nam dostavlja hljeb čeka nas po nekoliko mjeseci, a sada imamo račun iz mjeseca maja prošle godine koji nismo platili. Zahvaljujući njima i sličnim ljudima koji čekaju isplatu, mi imamo mogućnost da pripremimo obroke", navodi Husanović.

Na kraju ističe da se nada da u Narodnoj kuhinji Imaret u Tuzli u 2017. neće doći do ponavljanja scenarija iz prošle godine, kada je usljed nedostatka novca i nagomilanih dugovanja došlo do obustave isporuke hljeba za korisnike u stanju socijalne potrebe.