BiH
0

Sve više mladih putem javne spirometrije želi izmjeriti plućnu funkciju

FENA
Farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline u saradnji s Respiratornim udruženjem u BiH i Udruženjem pneumoftiziologa Republike Srpske i Kliničkim centrom Banja Luka u Sarajevu danas provodi javnu spirometriju povodom svjetskog dana astme.

Tako svi zainteresovani ispred BBI centra imaju priliku izmjeriti plućnu funkciju te čuti korisne savjete ljekara.

„Ukupan broj pacijenata s astmom u BiH još nije poznat, ali se smatra da se broj asmatičara u cijelom svijetu kreće oko 300 miliona ljudi. Liječenje astme danas je usmjereno ka postizanju kontrole astme što omogućava normalan kvalitet života te aktivan i ispunjen život pacijenata s astmom“, rekla je Feni doktorica pneumoftiziolog Vesna Čukić.

Cilj obilježavanja svjetskog dana astme, ističe, je podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja, liječenja i dobre kontrole astme, posebno zbog toga što međunardna istraživanja pokazuju da više od 50 posto pacijenata s astmom ima bespotrebno učestale simptome i smanjen kvalitet života te više od 90 posto pacijenata s astmom još smatra da su simptomi uobičajen i normalan dio života.

Zahvaljujući savremenim metodama liječenja u BiH, smatra Čukić, nije toliko izražen veliki broj oboljelih od ove bolesti, jer se iz godine u godinu povećava broj mladih koji putem javne spirometrije žele izvršiti pregled, ali i poslušati savjete koji im budu upućeni na licu mjesta.

Nakon Sarajeva, građani Mostara, Tuzle i Banja Luke moći će također učestvovati u javnoj spirometriji - jednoj od aktivnosti koje svake godine organizuje Globalna inicijativa za astmu (GINA).

Svjetski dan astme ove godine provodi se pod motom 'Vi možete kontrolirati svoju astmu'.