{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve više mladih putem javne spirometrije želi izmjeriti plućnu funkciju

F
7.5.2012. u 13:51
0
1
Sve više mladih putem javne spirometrije želi izmjeriti plućnu funkciju
0
Sve više mladih putem javne spirometrije želi izmjeriti plućnu funkciju
Farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline u saradnji s Respiratornim udruženjem u BiH i Udruženjem pneumoftiziologa Republike Srpske i Kliničkim centrom Banja Luka u Sarajevu danas provodi javnu spirometriju povodom svjetskog dana astme.
Tako svi zainteresovani ispred BBI centra imaju priliku izmjeriti plućnu funkciju te čuti korisne savjete ljekara.

„Ukupan broj pacijenata s astmom u BiH još nije poznat, ali se smatra da se broj asmatičara u cijelom svijetu kreće oko 300 miliona ljudi. Liječenje astme danas je usmjereno ka postizanju kontrole astme što omogućava normalan kvalitet života te aktivan i ispunjen život pacijenata s astmom“, rekla je Feni doktorica pneumoftiziolog Vesna Čukić.

Cilj obilježavanja svjetskog dana astme, ističe, je podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja, liječenja i dobre kontrole astme, posebno zbog toga što međunardna istraživanja pokazuju da više od 50 posto pacijenata s astmom ima bespotrebno učestale simptome i smanjen kvalitet života te više od 90 posto pacijenata s astmom još smatra da su simptomi uobičajen i normalan dio života.

Zahvaljujući savremenim metodama liječenja u BiH, smatra Čukić, nije toliko izražen veliki broj oboljelih od ove bolesti, jer se iz godine u godinu povećava broj mladih koji putem javne spirometrije žele izvršiti pregled, ali i poslušati savjete koji im budu upućeni na licu mjesta.

Nakon Sarajeva, građani Mostara, Tuzle i Banja Luke moći će također učestvovati u javnoj spirometriji - jednoj od aktivnosti koje svake godine organizuje Globalna inicijativa za astmu (GINA).

Svjetski dan astme ove godine provodi se pod motom 'Vi možete kontrolirati svoju astmu'.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: