Borba protiv ovisnosti
2

Sve više mladih ovisno o nargili i internetu, građani često traže savjete od stručnjaka

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti i zloupotrebe droga obilježen je i u Zenici gdje su uposlenici Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona dijelili letke i educirali građane Zenice o štetnostima i prevenciji.

Borba protiv ovisnosti u 21. stoljeću ima veći spektar nego ikad, a osim ovisnosti o drogi, kokci i alkoholu, u školama na području Zeničko-dobojskog kantona uveliko se provode i radionice na prevenciji ovisnosti o nargili i internetu.

Magistrica pedagogije i psihologije s Odjela prevencije Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti ZDK Amela Bilić je kazala kako je cilj današnje akcije uključiti što više građana ZDK u prevenciju ovisnosti.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Organizovali smo niz aktivnosti koje podrazumijevaju podjelu letaka i afiša, lijepljenje plakata po gadovima te razgovoru sa građanima. Prijatno smo iznenađeni na njihovom interesu, prilaze nam, pitaju za savjete za sebe i bližnje, traže preporuke i zadovoljni smo s njihovim interesima", izjavila je Bilić.

Dodala je da je na području kantona u protekloj školskoj godini održano nekoliko radionica i edukacija učenika od 13 do 28 godina s ciljem prevencije ovisnosti od interneta i nargila.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Cilj nam je prevenirati sva patološka ponašanja", kaže Bilić.

Pored navedenog u toku je priprema istraživačkog projekta "Igranja igara na sreću među učenicima srednjih škola", a projekat će se provoditi u srednjim školama na području ZDK.