Problem niko ne rješava
55

Sve više migranata dolazi u Tuzlu, za sedmicu ih registrovano skoro 900

A. K.
Migranti na ulicama Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Migranti na ulicama Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)
Sve veći broj migranata dolazi na područje Tuzle, a prema zvaničnim podacima samo u prošloj sedmici u ovoj regiji registrovano ih je skoro 900. Ovoliki val ranije nije zabilježen, a kako se na adekvatan način izboriti s problemom njihovog sve većeg priliva i dalje je nepoznanica.

Problema koji bi u narednom periodu mogao zadesiti Tuzlanski kanton, kada se najavljuje još veći priliv migranata, svjestan je i premijer Denijal Tulumović. On poručuje da su im ruke svezane u cilju njegovog rješavanja, naglasivši da je to u nadležnosti države.

Kako ova regija ne bi doživjela sudbinu i eskalaciju migrantske krize koja je zadesila Unsko-sanski kanton u ranijem periodu, Tulumović je prije desetak dana uputio poziv državnom ministru sigurnosti Fahrudinu Radončiću za dolazak u ovaj dio naše zemlje.

"Cilj nam je preduprijediti jednu takvu situaciju koja je na rubu da eskalira. Mi se u sljedećoj sedmici nadamo njegovom odgovoru, odnosno dolasku u Tuzlanski kanton", kazao je Tulumović.

Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)
Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, u ovoj regiji prošle sedmice registrovano je novih 876 migranata. Broj je ovo koji dotad nije zabilježeno u tuzlanskoj regiji.

"Ovo je podatak koji treba zabrinjavati sve nas, ali i građane Bosne i Hercegovine. Policija se nosi s ovim problemom i nadamo se da ćemo to uspjeti i u narednom periodu", kaže ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić.

Na području Tuzlanskog kantona dosad nije uspostavljen nijedan migrantski centar o kojem se direktno brine neko od nadležnih.

Najveći broj migranata, koji granicu između Srbije i naše zemlje prelaze ilegalno kod Zvornika, trenutno je u Tuzli, spavaju na platou autobuske i željezničke stanice, a jedan dio ih je smješten u nekadašnjem motelu Man koji je za potrebe njihovog zbrinjavanja zakupilo Udruženje Pomozi.ba.

Raniji prijedlozi o formiranju kampova u naseljima Ljubače i Bukinje ostali su samo slovo na papiru jer su se za nešto takvo pobunili mještani uz lokalne vlasti Tuzle i Živinica te Skupštine TK.

"Ne postoji nijedna lokalna zajednica na nivou kantona koja je iskazala želju da skupa s nama radi na rješavanju problema kojeg najviše osjete građani ispred tržnih cenatra, na raskrsnicima i slično, uz njihovu djecu koja idu u školu. Kada ovaj problem bude veći, svi ćemo se mi morati uključiti u njegovo rješavanje", naveo je Brkić.

Sulejman Brkić (Foto: A. K./Klix.ba)
Sulejman Brkić (Foto: A. K./Klix.ba)

Premijer Tulumović danas je predložio da se u narednom periodu nagrade policijski službenici koji dane i noći provode na platou Glavne autobuske stanice u Tuzli gdje najviše migranata i boravi, a sve u cilju očuvanja reda i mira.

On je naveo da je ovo jedina aktivnost, uz obezbjeđenje finansijskih sredstava koja se doniraju nevladinim organizacijama za prehranu migranata, koju Vlada TK u zakonskom okviru može sprovesti. Resorni ministar će u narednom periodu ovaj prijedlog razmotriti.