{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve više korisnika Javne kuhinje

S
15.8.2009. u 15:34
1
7
Sve više korisnika Javne kuhinje
1
Sve više korisnika Javne kuhinje
Broj zahtjeva za korišćenje Javne kuhinje Crvenog krsta u Banjaluci do augusta ove godine povećan je za 50 odsto u odnosu na broj zahtjeva u prošloj godini, rekla je Srni socijalni radnik u Centru za socijalni rad Banjaluka Andrea Radonjić.
"Razlozi znatnog povećanja broja zahtjeva za korištenje Javne kuhinje mogu se vidjeti u teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalaze građani, dodatno otežanoj ekonomskom krizom u Republici Srpskoj /RS/, ali i u većoj informisanosti građana o postojanju Javne kuhinje Crvenog krsta", pojasnila je Radonjićeva.

Prema njenim riječima, u Banjaluci egzistiraju dvije Javne kuhinje, od kojih se jedna nalazi u prostorijama Gradske Organizacije Crvenog krsta, u Ulici Mladena Stojanovića, dok se druga nalazi u Mjesnoj zajednici Borik, a njihove usluge svakog mjeseca koristi 400 lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe.

"Javnu kuhinju mogu koristiti sva lica za koja se, na osnovu priložene dokumentacije i stručnog uvida u porodične i lične prilike u kojima lica žive, procjeni da su ispunjeni uslovi za ostvarivanje ovih prava", dodala je Radonjićeva.

Kao poseban problem u javnim kuhinjama, Radonjićeva je istakla ograničen broj obroka, jer broj korisnika premašuje broj obezbjeđenih obroka.

"Ukoliko se uzme u obzir da je 1500 lica u ovoj godini kod Centra za socijalni rad Banjaluka predalo zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć, jer se nalaze u stanju socijalne potrebe, može se očekivati još veći porast broja zahtjeva za korištenje javne kuhinje", smatra Radonjićeva.

Ona je pojasnila da Javna kuhinja Crvenog krsta u saradnji sa Javnom ustanovom Centar za socijalni rad Banjaluka obezbjeđuje besplatne obroke.

Korištenje Javne kuhinje Crvenog krsta spada u katalog proširenih prava iz socijalne zaštite, koja građani Banjaluke ostvaruju posredstvom Centra za socijalni rad Banjaluka, a na osnovu Odluke Skupštine grada Banjaluka o proširenim pravima iz socijalne zaštite.

Gradska organizacija Crvenog krsta i Centar za socijalni rad Banjaluka potpisali su Memorandum o saradnji na osnovu koga se vrši provođenje ove usluge. Javna kuhinja Crvenog krsta finansira se iz budžeta Grada Banjaluka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: