Imaju dovoljno hrane
6

Sve više korisnika Dječije javne kuhinje u Lukavcu, podijeljeno preko 100.000 obroka

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Prva Dječija javna kuhinja u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u Lukavcu u proteklim danima primila je nove korisnike. To je omogućeno zahvaljujući novoj tranši novca koja je iz budžeta Općine Lukavac prebačena ovoj kuhinji.

Dječija javna kuhinja u Lukavcu od osnivanja do danas podijelila je više od 100 hiljada obroka socijalno ugroženim mještanima ove općine nadomak Tuzle.

Iako su se susretali s ogromnim finansijskim problemima koji su prijetili zatvaranju ovog objekta, u proteklom periodu situacija se popravila.

Kako nam je potvrdila voditeljica kuhinje Selma Zukić, druga tranša novca u iznosu od 2.300 KM iz općinskog budžeta već je prebačena na račun kuhinje, a radnici su danas krenuli u nabavku potrebnih namirnica.

"Nakon problema koje smo imali sa Općinom Lukavac uslijedilo je redovno uplaćivanje tranši novca do iznosa od 12.000 KM koliko nam je omogućeno do kraja godine. Nadamo se da će to sada ići normalnim tokom te da se neće preskakati uplate. To nam je od velikog značaja jer smo sada počeli sa normalnim radom", kazala je za Klix.ba Selma Zukić, potpredsjednica Udruženja altruista "Ruke prijateljstva" pod čijim okriljem djeluje ova kuhinja.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Humani građani nakon Kurban-bajrama u ovu kuhinju su donijeli velike količine kurbanskog mesa, a do danas su korisnicima podijeljene četiri tone mesa.

"Na ovaj način smo obradovali naše korisnike, a određene količine mesa smo ostavili u komore kako bismo mogli pripremati obroke i u narednom periodu", istakla je Zukić.

Shodno poboljšanju finansijskog stanja, Dječija javna kuhinja u proteklim danima primila je 16 novih korisnika tako da ih trenutno ima 276. Najveći broj je djece koja se nalazi u stanju socijalne potrebe, a u pitanju je njih skoro 200.

"U narednom periodu ćemo najvjerovatnije primati i nove korisnike. Svi humani ljudi koji žele pomoći rad naše kuhinje to mogu učiniti u prostorijama u Lukavcu gdje mogu donijeti namirnice, ili eventualno uplatiti novac na naš račun", naglasila je Zukić.

Korisnici kuhani obrok s mesom dobijaju uz jedan hljeb od ponedjeljka do petka, jer su dani vikenda namijenjeni za detaljno čišćenje kuhinje koja zadovoljava sve standarde nametnute u nametnuti ovakvim objektima.