Pandemija još traje
88

Sve više država ulazak iz Kine uslovljava negativnim testom na koronavirus, da li to treba učiniti i BiH?

B. R.
Sve više država ulazak iz Kine uslovljava negativnim testom na koronavirus (Foto: EPA-EFE)
Sve više država ulazak iz Kine uslovljava negativnim testom na koronavirus (Foto: EPA-EFE)
Pojedine države uslovljavaju dolaske iz Kine negativnim testom na koronavirus, a posljednja zemlja koja je to učinila je i Velika Britanija. Nadležni u Bosni i Hercegovini se još nisu očitovali o ovom pitanju.

U najmnogoljudnijoj državi svijeta donedavno se primjenjivala politika "nula zaraženih koronavirusom", što se postizalo vrlo restriktivnim epidemiološkim mjerama. Usljed velikog nezadovoljstva građana, izraženih i protestima, spomenuta politika se prestala primjenjivati, što je za posljedicu imalo nagli rast broja zaraženih. To su očekivali u Kini, kao i u ostatku svijeta.

U strahu da se pogoršana epidemiološka situacija ne proširi, zemlje koje su ranije odlučile da dolazak iz Kine uslovljavaju negativnim testom na koronavirus su Izrael, Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja, Japan, Malezija, Tajvan, Indija, Italija, Španija, a večeras je takvu odluku donijela i Velika Britanija. Donošenje ovakve odluke razmatraju Australija i Filipini.

Svjetski mediji su ranije izvještavali da postoji mogućnost nastanka novih sojeva koronavirusa usljed naglog rasta broja zaraženih u Kini. Međutim, pojedini američki stručnjaci smatraju da je mali rizik od nastanka novih sojeva.

Nadležni u Bosni i Hercegovini do sada se nisu očitovali o tome u kolikom riziku je Bosna i Hercegovina usljed rasta broja zaraženih u Kini. Tako da nije bilo ni riječi o tome da li će se razmatrati da se uradi i ono što su uradile spomenute države - da se dolazak iz Kine uslovljava negativnim testom na koronavirus.

Bosna i Hercegovina od 2020. kada je počela pandemija do danas je bila među rijetkim zemljama u svijetu koje ulaske iz drugih zemalja nije uslovljavala negativnim testom ili na bilo koji drugi način, čak ni kada je pandemija bila na vrhuncu.

Iako je pandemija splasnula, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nije proglasila kraj pandemije. Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je u septembru izjavio da se kraj pandemije nazire, ali s obzirom na razvoj situacije u Kini, moguće je da će kraj biti prolongiran.