BiH
0

Sve više djevojčica i djevojaka iz BiH žrtve trgovine ljudima

FENA
Nakon što je u protekle tri-četiri godine uspješno spriječena trgovina ženama koje su dolazile iz inozemstva, otvorio se novi problem - trgovina djevojčicama i djevojkama iz BiH, izjavio je danas u Sarajevu član Ureda državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i šef Konzularnog odjela Ministarstva vanjskih poslova BiH Boriša Arnaut.

Govoreći na konferenciji za novinare u Sarajevu u sklopu okruglog stola koji je organizirala Misija OSCE-a "Trgovina ljudima s aspekta ravnopravnosti spolova", Arnaut je upozorio da trgovci ljudima imaju sve okrutniji pristup, da raspolažu ogromnim novčanim iznosima, odličnom tehnikom i automobilima te da se dobro koriste korupcijom.

On je naglasio da prioritet sada treba biti zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima, zaštita žrtava i svjedoka trgovine ljudima.

Nakon što je uspješno spriječena trgovina ženama koje su dolazile u BiH pod krinkom fiktivnih brakova ili odlaska na hodočašće u Međugorje, trgovci ljudima počinju odlaziti u bh. sela, obećavajući brda i doline, koristeći posebno što novorođena djeca često nisu registrirana i što ne idu u škole, kazao je Arnaut.

On je naveo da su česta hapšenja bh. djevojaka u Italiji, posebno Romkinja, kojima trgovci ljudima uzimaju pasoše, premlaćuju ih i siluju.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović - Hadžiabdić je naglasila da su pitanja ravnopravnosti spolova vezana za sprječavanje trgovine, jer su žrtve nasilja često i žrtve trgovine ljudima.

Veoma je važno upoznati djevojčice i djevojke iz BiH o ovom problemu, jer je među žrtvama trgovine ljudima sve više bh. djevojaka, upozorila je Filipović-Hadžiabdić.

Službenik Misije OSCE-a za borbu protiv trgovine ljudima Mario Vignjević je kazao kako je ideja ovog skupa bila da se objedini rad dviju institucija koje se bave ovim problemom.

Naveo je da dnevno u svijetu dva miliona ljudi budu predmet trgovine ljudima i da je to najunosniji nelegalni posao nakon trgovine oružjem i drogom.