Uz olakšice za zapošljavanje
144

Sve više bh. stručnjaka posao nalazi u Austriji

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Od kada je Austrija u julu 2011. godine uvela olakšice, takozvane crveno-bijelo-crvene kartice za zapošljavanje stručnjaka koji dolaze izvan Evropske unije, bh. građani zauzeli su čak drugo mjesto po broju zaposlenih.

Od jula 2011. do juna ove godine u ovoj zemlji posao su dobila 1.522 stručnjaka, uglavnom menadžera i IT tehničara, a među deset zaposlenih je i po jedan sportski radnik.

Do austrijske plate došlo je 159 građana sa prostora BiH pa su se našli na drugom mjestu liste, ispred su Rusi sa 167, a iza naših građana Amerikanci sa 154 zaposlena, pišu Nezavisne novine.

Od zemalja bivše Jugoslavije, po broju "radnika imigranata" na listi su još Hrvatska i Srbija sa 149, odnosno 102 zaposlena u Austriji tokom nepunih godinu dana.

"Ljudi koji dobiju crveno-bijelo-crvene kartice su radnici koji su austrijskom tržištu rada hitno potrebni", kazao je Johanes Kopf iz austrijskog zavoda za zapošljavanje te dodao da bi ovim ljudima mogli prostrijeti crveni tepih na aerodromu.

Avdo Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da je znanje suštinski kapital kojeg se prelako odričemo te upozorava što naši zavodi i institucije nemaju tačne evidencije o drastičnom odlivu kadra iz BiH.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, ističe da država nije adekvatno odgovorila na obavezu da znanje, kao resurs u koji mnogo ulažemo, iskoristimo na najbolji način kako bi društvo napredovalo. Ona je dodala da je porazno to što ćemo uskoro uvoziti proizvode koje sami možemo proizvesti.