|

Sve veći broj Roma u školskim klupama

Sve veći broj Roma u školskim klupama
0
S
Sarajevo-x.com
31.1.2011. u 15:27
1
komentara
0

dijeljenja
Sve veći broj Roma u školskim klupama Projekat podržao i švicarski "Caritas"
Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo potpisalo je Memorandum o proširenju saradnje sa švicarskim "Caritasom", na projektu "Inkluzija Roma u osnovno obrazovanje, Kanton Sarajevo 2010 - 2012.". Projekat provodi udruženje "Budi moj prijatelj", uz finansijsku potporu "Caritasa Švicarske", a primarni cilj je povećanje broja romske djece uključene u osnovno obrazovanje na području Kantona Sarajevo.
Projekt se realizuje već pola godine u četiri osnovne škole na području Kantona Sarajevo. Neki od rezultata koji su postignuti u proteklom periodu su: ukupan broj od 152 djece koja dolaze na nastavne aktivnosti, 46-oro djece po prvi put upisano u osnovne škole, 25-oro djece se priprema za polaganje minimalno jednog razreda osnovne škole (sustizanje generacije) i 14-oro djece koja ne pohađaju redovnu nastavu se priprema za polaganje minimalno jednog razreda osnovne škole. Proširenjem saradnje, u kompletan proces uključene su još dvije osnovne škole.

"Kanton Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja i nauke KS preuzeli su obavezu koju ima Bosna i Hercegovina u vezi sa uključivanjem Roma u osnovno obrazovanje. Partnerstvo sa 'Caritasom' i ostalim organizacijama na ovom projektu od velike je važnosti za obrazovanje, posebno u vezi sa činjenicom da je period 2005 - 2015. godine proglašen Dekadom Roma", izjavio je Emir Suljagić, ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

U okviru projekta provode se aktivnosti vezane i za edukaciju nastavnika te roditelja romske djece. Finansijsku podršku projektu od 2012. godine preuzet će Ministarstvo obrazovanja i nauke KS.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...