BiH
2

Sve veći broj maloljetničkih trudnoća u RS-u

SRNA
U Republici Srpskoj svake godine sve mlađi maloljetnici stupaju u prvi seksualni odnos, tako da već djeca iz devetog razreda osnovne škole imaju seksualno iskustvo, bilježi se sve veća pojava polno prenosivih bolesti u adolescentnom periodu i sve veći broj maloljetničkih trudnoća - naglasila je dječiji psihijatar Ranka Kalinić.

"Zvanični podaci javnih zdravstvenih ustanova pokazuju da svaka srednja škola u prosjeku godišnje zabilježi tri do pet maloljetničkih trudnoća, što je pedesetak samo na području Banjaluke, a poznato je i da se i dalje koriste i ilegalne metode za prekid trudnoće", istakla je Kalinićeva.

Ona je novinarima u Banjaluci prije predavanja o temi "Razvoj seksualnosti i rizično ponašanje u adolescenciji" putem video-konferencije iz Ministarstva učenicima devetih razreda osnovne i prvih i drugih razreda srednje škole, pojasnila da od pedesetak maloljetničkih trudnoća, njih pet do sedam završi rađanjem djeteta.

"Tu je riječ isključivo o mladima koji imaju izuzetnu podršku roditelja, gdje je trudnoća kasno otkivena i nije se mogla prekinuti, te gdje je ostvarena dobra saradnja između institucija za mentalno zdravlje, ginekoloških institucija, roditelja i škole, tako da se uz mali prekid pohađanja nastave omogući djevojci da završi školovanje“, dodala je Kalinićeva.

Ona je navela da ima i primjera izbacivanja djevojaka iz škole kada se sazna da su trudne.

„Imamo sve veću pojavu maloljetničkih trudnoća i one su veliki problem,jer nema pravog rješenja. Namjerni prekid takvih trudnoća kasnije često rezultira sterilitetom, a rađanje dobre socijalne podrške roditelja i okruženja dovodi do preranog napuštanja školovanja i nepripremljenosti mlade majke i oca na roditeljstvo“, pojasnila je Kalinićeva.

Ona je dodala da je za stupanje u seksulani odnos potrebna i psihološka i socijalna zrelost, što znači da je osoba dovoljno zrela da bude odgovorna prema sebi i prema partneru, jer moraju biti svjesni da njihov seksualni život vuče i određene posljedice.

Kalinićeva je napomenula da su djeca informisana o metodama zaštite u teoriji, ali da je često ne znaju primijeniti, kao i da su djevojke bolje informisane od mladića, jer se to i dalje smatra isključivo ženskom odgovornošću.

„Mladi koji stupaju ranije u seksualne odnose obično se rukovode mišlju da se neće baš njima desiti trudnoća, a i zloupotreba alkohola često dovodi do nesmotrenog stupanja u seksualni odnos, što vrlo vjerovatno može rezultirati ili seksualno prenosivom bolešću ili neželjenom trudnoćom“, pojasnila je Kalinićeva.

Prema njenim riječima, nerijetko se dešava da se javljaju djevojke koje su ostale trudne iz prvog seksualnog odnosa, što pri stupanju u seksualne odnose njima djeluje jako daleko i nezamislivo.

Kalinićeva je rekla da je ovo predavanje dio projekta koji već četiri godine informiše mlade o njihovoj seksualnosti, sprečavanju rizičnog ponašanja u okviru seksualnog ponašanja, sprečavanju maloljetničkih trudnoća čime se želi osigurati zdravija populacija koja će popraviti demografsku sliku Srpske.

Današnje predavanje slušali su učenici osnovnih škola „Borisav Stanković“ u Banjaluci, „Desanka Maksimović“ u Prijedoru, „Sveti Sava“ u Zvorniku, „Sveti Sava“ u Doboju, „Vuk Karadžić“ u Bijeljini, „Srbija“ na Palama, „Veselin Masleša“ u Foči i „Sveti Vasilije Ostroški“ u Trebinju.