RAK
4

Sve veći broj korisnika interneta u BiH

SRNA
Broj korisnika mobilne telefonije i interneta u BiH u prošloj godini bio je u porastu, dok je fiksna telefonija u istom periodu u blagom opadanju, podaci su Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Na kraju 2011. godine ukupan broj korisnika fiksne telefonske mreže iznosio je 956.644, odnosno svaki četvrti stanovnik BiH korisnik je fiksne telefonske mreže.

U odnosu na 2010. godinu broj fiksnih linija smanjen je za 3,34 posto.

Kretanja u fiksnoj telefoniji u BiH ne odstupaju od stanja u zemljama regiona i EU, budući da je i tamo broj telefonskih priključaka u stagnaciji ili blagom opadanju, navodi se u Informaciji o ocjeni stanja tržišta telekomunikacija BiH.

Na tržištu mobilne telefonije u toku prošle godine ostvaren je porast broja pretplatnika, ukupnog prihoda i ostvarenog saobraćaja.

Broj pretplatnika mobilne telefonije na kraju prošle godine bio je 3.171.283, što znači da su od 100 stanovnika njih 82,54 posto bili pretplatnici mobilne telefonije.

U odnosu na 2010. godinu broj pretplatnika mobilne telefonije porastao je za 5,2 posto.

Ukupan broj korisnika interneta krajem prošle godine u BiH iznosio je 2.113.100, odnosno 55 posto stanovnika koristilo je internet, što je u odnosu na godinu ranije povećanje od 5,7 posto.