Zagovarala suverenu BiH
44

Sve tijesne veze Madeleine Albright i Bosne i Hercegovine: Od "Ja sam Sarajka" do "Dodika daška vjetra"

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Albright ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu 30. marta 1994. godine (Foto: EPA-EFE)
Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država, preminula je danas u 84. godini. Tokom svoje bogate diplomatske karijere bila je veoma vezana i za Bosnu i Hercegovinu, a 1994. godine je izjavila: "Ja sam Sarajka".

Albright je prilikom posjete opsadnom Sarajevu 1994. godine, u ulozi prvog člana kabineta predsjednika Billa Clintona, ispred tadašnje Američke ambasade izjavila: "Ja sam Sarajka!”, te svesrdno nastavila podržavati mir u Bosni i Hercegovini i regionu, i u godinama koje su uslijedile.

Zbog izuzetnih zasluga u pružanju podrške u borbi za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine te razvijanju odnosa među ljudima različitih nacija, vjera i kultura, 2008. godine je proglašena počasnom građankom Sarajeva.

U vrijeme angažmana u Ujedinjenim nacijama gdje je radila kao ambasadorica SAD-a zagovarala je doktrinu poznatu kao "lift and strike", a ticala se ukidanja embarga na uvoz oružja za Armiju RBiH kao i da se izvrši vojna intervencija u Bosni i Hercegovini tokom agresija ne našu zemlju.

Nakon reintegracije sarajevskih općina, tokom posjete Sarajevu 1996. godine, govorila je kako je veoma uzbuđena zbog činjenice da se ono što su neki tada nazivali samo njenom vizijom u ponovnom ujedinjenju grada, obistinilo u dvogodišnjem roku.

Sve vrijeme svoje političke karijere je zagovarala nezavisnu, suverenu i cjelovito Bosnu i Hercegovinu.

Prije dvije godine, na jednom simpoziju, Albright je na temu Bosne i Hercegovine kazala: "Mi nismo završili posao u Bosni i Hercegovini. Naša pažnja mora biti kontinuirana. Moramo se vratiti da radimo na onome što smo započeli".

U diplomatskim krugovima se smatra da je Milorad Dodik na snažnim krilima Madeleine Albright došao na vlast u Banjoj Luci i da je to bio trenutak njegovog vrtoglavog uspona u politici. Albright je, naime, odigrala ključnu ulogu u dovođenju Milorada Dodika na vlast, za koga je kazala da je "svježi dašak vjetra na Balkanu".

Prije nekoliko godina je kazala da su u BiH moguća dva koncepta. Prvi u kojem se grijehovi jedne generacije plaćaju životima druge ili pak drugi, da se okrenemo procesu razvoja i demokratije, kao jedini izlaz koji može osigurati progres kako za Balkan, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Albright je prošle godine u Washingtonu prihvatila poziv šefice bh. diplomatije Bisere Turković da ponovo dođe u Bosnu i Hercegovinu, no nažalost ta posjeta se nije realizovala.

Albright je do posljednjeg dana života veoma pomno pratila dešavanja u BiH zbog čega je i učestvovala na saslušanju u Kongresu SAD-a, a u vezi sa formiranjem politike administracije predsjednika Joe Bidena prema Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu.