Počela imunizacija
13

Sve što trebate znati o procesu vakcinacije u Kantonu Sarajevo

N. C.
Imunizacija stanovništva u Kantonu Sarajevo počela je danas, a od jutarnjih sati dvorana Zetra počela je primati građane spremne za vakcinaciju. Glasnogovornik Domova zdravalja i član Kriznog štaba KS Arman Šarkić pojasnio je pojedinosti u procesu vakcinacije.

Šarkić naglašava da smo uprkos dosta malom broju doza ušli u treću fazu masovne vakcinacije.

"Danas je prvi dan vakcinacije, koji nam je vrlo bitan kako bismo dodatno vidjeli da je informatički sistem u sinergiji s operativnim koracima. Iako smo imali probu, prvi dan moramo biti dosta oprezni da nam se ne bi potkrala nijedna greška. Zbog toga smo napravili maksimalno kontroliran ulazak u Olimpijsku dvoranu Zetra te smo najavili da će ulazak biti popraćen elektronskom uputnicom od ljekara iz porodične medicine", kazao je.

Šarkić apeluje na osiguranike da se javljaju za vakcinaciju preko aplikacije koja se nalazi na web stranici Domova zdravlja Kantona Sarajevo i Zavoda zdravstvenog osiguranja radi jedinstvene baze podataka.

"S obzirom na to da su u ovoj fazi vakcinacije prioritet osobe starije od 75 godina, koje nemaju taj nivo informatičke pismenosti, u tom kontekstu otvorili smo i druge kanale komunikacije, saradnju s lokalnom upravom, mjesnim zajednicama i općinama u smislu kreiranja spiskova i njihove najave. Još jedan kanal komunikacije koji je vrlo bitan je spisak koji je revidirao Zavod za zdravstveno osiguranje, koji će biti dostavljen u svih devet domova zdravlja i preko tog spiska će naše stručno osoblje telefonom pozivati osobe koje nisu u mogućnosti da se prijave za vakcinaciju putem aplikacije", dodao je.

Potom se osvrnuo na populaciju koja zbog specifičnih zdravstvenih stanja nije u mogućnosti doći na vakcinaciju u Zetru.

"Vodili smo računa i o pacijentima koji su nepokretni, koji su vezani za kuću. Njih prema našoj procjeni ima dvije-tri hiljade, prema našim podacima njima je namijenjena vakcina Sinovac, koja je lakša za skladištenje. Prema tome, ove pacijente ćemo tretirati u kućnim uslovima, tačnije hitni medicinski timovi porodične medicine će po ostvarivanju kontakta ići na kućne adrese i ovaj dio populacije imunizirati u kućnim uslovima", kazao je.

Šarkić je rekao da je u najavi dostava još doza vakcina te moramo biti fleksibilni i morat ćemo se adaptirat na nove uslove.