Niske temperature
131

Sve spremno za sezonu grijanja u KS, hladni dani Toplanama nalažu prijevremeno paljenje radijatora

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Proteklih dana u našoj zemlji zabilježene su veoma niske temperature zbog čega su brojni građani već počeli zagrijavati domove električnim grijalicama i drugim energentima. Međutim, klasični radijatori u stanovima mogli bi ostati hladni prije zvanične sezone grijanja koja počinje 15. oktobra.

Jutarnje temperature proteklih dana u pojedinim dijelovima BiH iznosile su 5 stepeni Celzija, a dnevne su se kretale između 10 i 15 stepeni. Tako je danas u 12 sati u Sarajevu izmjereno 9 stepeni, Zenici 12, Jajcu 10, Tuzli 11, Bihaću 18 stepeni Celzija...

S obzirom da je preduzeće KJKP Toplane Sarajevo, prema Uredbi o općim uvjetima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije Kantona Sarajevo, dužno uključiti grijanje ukoliko dva dana uzastopno prosječna vanjska temperatura bude ispod 12 stepeni, provjerili smo da li građani u glavnom gradu mogu uskoro očekivati tople radijatore.

"U periodu od 15. do 20. septembra izvršili smo funkcionalne pogonske probe kao zadnje provjere kompletnog toplifikacionog sistema pred nastupajuću sezonu grijanja. Mogu reći da smo pogonski spremni za početak sezone jer smo obavili sve tehničke provjere", rekao nam je šef kabineta direktora KJKP Toplane Ženja Ljubuškić.

Na pitanje da li građani Sarajeva mogu očekivati tople radijatore tokom ove ili iduće sedmice, Ljubuškić nam odgovara da to ne može potvrditi u ovom trenutku.

"Godinama unazad uvijek smo, u skladu s potrebama, palili naša postrojenja ujutru ili navečer prije 15. oktobra. Cjelodnevni režim grijanja počinje 15. oktobra, a dotad je moguće paljenje postrojenja ujutru ili navečer. Mi pratimo vrijeme. Za vikend su najavili sunce, pa vidjet ćemo šta će se dešavati", dodao je Ljubuškić.

Podsjećamo, Toplane zagrijavaju više od 50.000 korisnika na području KS. Nakon prošle sezone, ovo preduzeće započelo je pripreme za sezonu 2017./2018. vršenjem remonta i rekonstrukcije kotlovskih postrojenja, toplotnih podstanica te distributivne mreže s pripadajućim šahtovima.