BiH
0

Sve spremno za početak nove akademske godine na banjalučkom univerzitetu

SRNA
Univerzitet u Banjoj Luci
Univerzitet u Banjoj Luci
Na Univerzitetu u Banjoj Luci sve je spremno za novu akademsku 2016/2017. godinu koja danas počinje, rekao je Srni rektor ovog univerziteta Milan Mataruga.

On je naglasio da mu je posebno zadovoljstvo što može najaviti da se ove godine prvi put održava zajednički akademski čas za studente prve godine svih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

"Ovo je sjajna prilika da našim novim studentima poželimo dobrodošlicu na naš Univerzitet", rekao je Mataruga.

Prvi akademski čas bit će održan u amfiteatru Fakulteta političkih nauka s početkom u 11 sati, a brucošima će se, u prisustvu dekana i profesora, osim rektora obratiti i ministri.

Tom prilikom predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci prezentovat će vodič za studente, odnosno upoznat će mlade kolege sa korisnim informacijama koje se odnose na studiranje, studentski standard i vannastavne aktivnosti.

Na Univerzitetu u Banjoj Luci ove godine upisana su 2.274 studenta u prvu godinu prvog ciklusa studija.

Na 16 fakulteta Univerzitet ima 57 studijskih programa prvog ciklusa studija, 65 studijskih programa drugog ciklusa, te 12 studijskih programa trećeg ciklusa studija.

Trenutno na Univerzitetu studira oko 20.000 studenata iz svih krajeva BiH na sva tri ciklusa studija, ali i iz inostranstva.

Univerzitet u Banjoj Luci raspolaže svim neophodnim učioničkim prostorijama - od amfiteatara, učionica, čitaonica i biblioteka do laboratorija i računarskih sala.

Većina učionica opremljena je videoprojektorima i računarima za prikazivanje digitalnih nastavnih sadržaja.

Univerzitet raspolaže sa 20 računarskih sala sa cjelodnevnim pristupom internetu, a biblioteke raspolažu sa 190.000 knjiga, te su pretplaćene na veći broj naučnih časopisa.

Na Univerzitetu nastavu izvodi 811 nastavnika i saradnika u punom radnom odnosu.

Osim njih, na Univerzitetu je angažovano 170 nastavnika u dopunskom radnom odnosu, 168 gostujućih profesora iz inostranstva i 121 stručni saradnik za potrebe realizacije kliničke prakse.