{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve smo dalje od stand-by aranžmana s MMF-om

F
12.3.2009. u 15:55
0
8
Sve smo dalje od stand-by aranžmana s MMF-om
0
Sve smo dalje od stand-by aranžmana s MMF-om
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda još je jednom upozorio na ozbiljnu krizu u kojoj se nalazi federalni proračuna, istaknuvši da je u prva dva mjeseca ove godine prikupljeno 21 miliona maraka manje u odnosu na 2008. godinu.
"Rebalans proračuna za ovu godinu je neophodan. Ako Ministarstvo finansija ne dobije podršku u svojim nastojanjima da se prevlada kriza, doći će do kraha, a kriza će biti puno dublja nego što to očekuju i najveći pesimisti“, kazao je ministar Bevanda na konferenciji za novinare u Mostaru.

Za izlazak iz krize te preživljavanje ove godine bit će nužno usvajanje reformskih zakona, te kombiniranje štednje i ulaganja u poticaje u poljoprivredi, turizmu i malom i srednjem poduzetništvu, naglasio je federalni ministar finansija.

Bevanda smatra kako je jedno od mogućih rješenja za prevladavanje krize sklapanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom.

"Prošle sedmice na sjednici Fiskalnog vijeća BiH zadužili smo državno Ministarstvo financija i trezora da otpočne konzultacije s MMF-om. Treba naglasiti da je jedan od osnovnih uslova MMF-a kresanje javne potrošnje i restrukturiranje proračuna, međutim kako to ide u Federaciji i kako se neke odluke donose u Parlamentu sve smo dalje od faktičke mogućnosti da sklopimo stand-by aranžman“, rekao je Bevanda.

Dodao je da Vlada Federacije BiH ovih dana očekuje odgovor šest komercijalnih banaka o mogućnosti zaduživanja Federalne vlade u visini 160 miliona maraka, kojim bi se pokrio prošlogodišnji deficit.

"Deficit se mora zatvoriti. I pored upozorenja Ministarstva finansija prošle godine stvorene su određene obaveze i ako se one ne izmire bit ćemo izloženi plaćanju sudskih sporova uz kamatu od 12 posto. Bolje je naći bilo kakvo rješenje, pa i zaduživanje kod komercijalnih banaka, nego ići u sudske sporove“, kazao je ministar Bevanda.

Po njegovim riječima jedan dio deficita bit će zatvoren i sredstvima dobivenim od sukcesije: "Sredstva sukcesije koja su bila van funkcije na računima poslovnih banaka po mizernim kamatama, deblokirana su i oko 120 miliona maraka bit će prebačeno Federaciji BiH. Tim sredstvima riješit će se prioritetne stvari iz prošlogodišnjeg deficita“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: