Vjekoslav Bevanda
0

Sve smo dalje od stand-by aranžmana s MMF-om

FENA
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda još je jednom upozorio na ozbiljnu krizu u kojoj se nalazi federalni proračuna, istaknuvši da je u prva dva mjeseca ove godine prikupljeno 21 miliona maraka manje u odnosu na 2008. godinu.

"Rebalans proračuna za ovu godinu je neophodan. Ako Ministarstvo finansija ne dobije podršku u svojim nastojanjima da se prevlada kriza, doći će do kraha, a kriza će biti puno dublja nego što to očekuju i najveći pesimisti“, kazao je ministar Bevanda na konferenciji za novinare u Mostaru.

Za izlazak iz krize te preživljavanje ove godine bit će nužno usvajanje reformskih zakona, te kombiniranje štednje i ulaganja u poticaje u poljoprivredi, turizmu i malom i srednjem poduzetništvu, naglasio je federalni ministar finansija.

Bevanda smatra kako je jedno od mogućih rješenja za prevladavanje krize sklapanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom.

"Prošle sedmice na sjednici Fiskalnog vijeća BiH zadužili smo državno Ministarstvo financija i trezora da otpočne konzultacije s MMF-om. Treba naglasiti da je jedan od osnovnih uslova MMF-a kresanje javne potrošnje i restrukturiranje proračuna, međutim kako to ide u Federaciji i kako se neke odluke donose u Parlamentu sve smo dalje od faktičke mogućnosti da sklopimo stand-by aranžman“, rekao je Bevanda.

Dodao je da Vlada Federacije BiH ovih dana očekuje odgovor šest komercijalnih banaka o mogućnosti zaduživanja Federalne vlade u visini 160 miliona maraka, kojim bi se pokrio prošlogodišnji deficit.

"Deficit se mora zatvoriti. I pored upozorenja Ministarstva finansija prošle godine stvorene su određene obaveze i ako se one ne izmire bit ćemo izloženi plaćanju sudskih sporova uz kamatu od 12 posto. Bolje je naći bilo kakvo rješenje, pa i zaduživanje kod komercijalnih banaka, nego ići u sudske sporove“, kazao je ministar Bevanda.

Po njegovim riječima jedan dio deficita bit će zatvoren i sredstvima dobivenim od sukcesije: "Sredstva sukcesije koja su bila van funkcije na računima poslovnih banaka po mizernim kamatama, deblokirana su i oko 120 miliona maraka bit će prebačeno Federaciji BiH. Tim sredstvima riješit će se prioritetne stvari iz prošlogodišnjeg deficita“.