Premijer poručio
0

Sve plate moraju da budu smanjene za 10 posto

SRNA
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović rekao je danas u Mostaru da svaki kanton i svi nivoi vlasti moraju smanjiti plate za deset odsto da bi uspio aranžman sa MMF-om ili će "Federacija otići u ponor".

''Svi kantoni trebaju usvojiti zakon o načinu ostvarivanja uštede i svaki topli obrok korisnika kantonalnog i federalnog budžeta treba da iznosi osam konvertibilnih maraka po danu, a za regres za godišnji odmor treba se isplati 50 posto mjesečne plate u Federaciji BiH'', izjavio je Mujezinović na konferenciji za novinare.

On je istakao da svi treba da imaju isti tretman, pa ako se uštede mogu uraditi prema veteranima onda nema razloga da to neke kantonalne Vlade ne urade prema sebi.

Odgovarajući na pitanje šta će se desiti ako kantoni do 31. augusta ne donesu rebalans budžeta, Mujezinović je rekao da sredstva neće biti dobijena ako ijedan kanton ne uradi rebalans.

''Kada svi budemo na istom nivou onda nema razloga da se bunimo. Ako učiteljica u Posavini ima platu manju za 10 posto i borac bilo gdje, zašto je ne bi, onda, imali i ministri u tom kantonu. Ako ne shvatimo da trebamo imati solidarnost svih koji su na budžetu, onda, jednostavno, idemo u ponor'', rekao je Mujezinović.