Najavili reakciju
10

Sve napetije u Stranjanima: Rudari spremni i na fizički obračun s policajcima

E. M.
Nakon što im je zaprijećeno policijskim snagama, rudari u Stranjanima su poručili da će ih spremno dočekati ukoliko krenu da se fizički obračunavaju.
Nakon što je upravnik rudnika Stranjani Asmir Džuk potvrdio informaciju da uprava planira u Stranjane poslati policiju koja bi spriječila dalji silazak rudara u jamu, vidno ogorčeni i ljuti komorati su kazali kako će ih spremno dočekati i da će svoj život dati za jamu, pa i sami se potopiti vodom.

"Vlast poštujem, i policiju, ali neka krenu na nas, dočekat ćemo ih. Ne diramo nikoga, u svom krugu se borimo, a ko nas dirne, vidjet ćemo", kazao je predsjednik sindikata rudara Stranjana Sifet Fetić.

Dodao je i kako rudari više ne mogu graditi vile i zgrade nadležnima s obzirom na to da je cijena tone uglja za Elektroprivredu mizerna u odnosu i na komorata koji taj ugalj iskopa i kasnije kupuje za ličnu upotrebu.

Rudari u Stranjanima i dalje odbijaju izaći iz jame. Iako je v. d. direktora RMU Zenica Edin Pašić izjavio da su rudari sinoć napustili jamu, komorati su poručili da su to laži te da neće izaći dok im ne vrate njihovu jamu.