{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve nadležne institucije države, uključujući i OSA-u, dale RS-u saglasnost za kupovinu oružja

15.2.2018. u 10:22
232
217
Sve nadležne institucije države, uključujući i OSA-u, dale RS-u saglasnost za kupovinu oružja
232
Sve nadležne institucije države, uključujući i OSA-u, dale RS-u saglasnost za kupovinu oružja
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Obavještajno-sigurnosna agencije (OSA) BiH dali su pozitivno mišljenje za uvoz oružja i vojne opreme za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, potvrđeno je za Klix.ba.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Posljednjih dana domaći, regionalni, ali i svjetski mediji pišu o kupovini 2.500 automatskih puški za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. Ova vijest dočekana je s dozom opreznosti s obzirom na utjecaj Rusije na entitet RS i separatističke težnje predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH rečeno nam je da su Zakonom o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene propisani uslovi i procedure za izvoz i uvoz oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, brokering i provoz oružja i vojne opreme te izvoz i uvoz usluga u vezi s oružjem i vojnom opremom.

Za obavljanje vanjskotrgovinskog prometa oružjem, vojnom opremom i robom posebne namjene, sve pravne osobe moraju biti upisane u Registar osoba vanjskotrgovinskog prometa koji se vodi u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne daje 'saglasnost za nabavku' već izdaje dozvole za uvoz, izvoz, brokering i provoz oružja i vojne opreme te izvoz i uvoz usluga u vezi sa oružjem i vojnom opremom. Na osnovu zahtjeva pravne osobe registrovane u ovom ministarstvu izdata je dozvola za uvoz oružja i vojne opreme za krajnjeg korisnika - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske", rečeno nam je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako kažu, dozvola za uvoz oružja i vojne opreme za potrebe MUP-a RS izdata je u skladu sa spomenutim zakonom. Ističu da je podnosilac zahtjeva za izdavanje dozvole uz propisani obrazac zahtjeva dostavio i ostalu dokumentaciju propisanu Uputstvom o uslovima i postupku za izdavanje isprava u vanjskotrgovinskom prometu oružja, vojne opreme i robe posebne namjene i to: izjavu krajnjeg korisnika o krajnjoj upotrebi robe u konkretnom slučaju certifikat krajnjeg korisnika (MUP RS), potpisanu i ovjerenu pečatom odgovorne osobe krajnjeg korisnika, dokumente o porijeklu robe, ugovor ili ovjerenu kopiju ugovora sklopljenog s uvoznikom, izvoznikom ili posrednikom i predračun, dokumente u kojima se navode osobine ili tehničke karakteristike robe.

"Po prijemu urednog i potpunog zahtjeva, prije izdavanja dozvole Ministarstvo je tražilo prethodnu saglasnost nadležnih ministarstava i to Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, kao i mišljenje Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Nakon pribavljanja navedenih saglasnosti i pozitivnog mišljenja OSA-e, izdata je dozvola za uvoz oružja i vojne opreme. Za izdavanje dozvole je neophodan konsenzus tj. ukoliko ijedna institucija odbije saglasnost, Ministarstvo odbija zahtjev za izdavanje dozvole", zaključuju iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: