Sarajevo
0

Sve manji broj ilegalnih taksista, uskoro dodatni broj taksi vozila na ulicama

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
S ciljem donošenja konkretnijih mjera za definitivno onemogućavanje nelegalnog taksi prijevoza u Kantonu Sarajevo te adekvatnog rješavanja potreba za taksi prijevozom invalidnih osoba, ministar saobraćaja Mujo Fišo organizirao je danas sastanak na kojem je analizirano trenutno stanje u oblasti taksi prijevoza.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalne i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) te Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

"Nakon što su prošle godine donesene određene izmjene i dopune ovog zakona i on implementiran u praksi, stanje na terenu se značajno popravilo, jer nema nelegalnih taksista na ulicama u onom broju u kojem ih je ranijih godina bilo", naglasio je ministar Fišo.

S tim u vezi, istaknuto je da je od početka ove godine izvršeno 198 inspekcijskih kontrola, od čega je samo šest vozila isključeno iz saobraćaja, podneseno je šest zahtjeva za prekršajni postupak te su izdata 24 prekršajna naloga.

"Problema i sada ima, i oni se uglavnom odnose na nelegalno korištenje radio uređaja od strane taksista koji nisu zakonski prijavljeni da obavljaju ovu djetnost u okviru legalnih taksi firmi. Zbog ovoga se u novembru resorno ministarstvo obratilo Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH da sankcionira sve one koji nelegalno koriste frekvencije taksi prijevoznika. Njihovu reakciju još uvijek očekujemo, zbog čega ćemo ovih dana uputiti i urgenciju za hitno dostavljanje prijedloga rješenja ovog evidentnog problema. Cilj nam je zajedničkim djelovanjem oduzeti sve ono čime se koriste, a višak je u odnosu na ono što im je dozvoljeno dopunskim taksi oznakama", naveo je ministar Fišo.

Naglasio je kako je u fokusu njihovog daljeg rada uklanjanje svih onih taksista koji nelegalno obavljaju ovu djelatnost i trajno onemogućavanje ovakve vrste nelegalnog rada.

Zbog svega ovoga, Ministarstvo saobraćaja KS intenzivno poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi kvalitetno pripremilo dodatne izmjene i dopune ovog zakona, radi pooštravanja mjera za kažnjavanje nelegalnih taksi prijevoznika. Konkretno, planiraju oduzimanje taksi oznaka svim taksistima kojima inspekcija ustanovi da ne rade u skladu sa zakonom.

Također namjeravaju oduzimati taksi oznake i licence i legalnim taksi prijevoznicima u situacijama kada inspekcija ustanovi da njihovim vozilom upravlja druga fizička osoba, najčešće neko od njegove rodbine ili prijatelja. Očekuje se da će ove mjere, odnosno izmjene i dopune zakona dobiti potrebnu podršku zastupnika u Skupštini KS, pred kojima bi se trebale naći na skupštinskom zasjedanju planiranom za kraj narednog mjeseca.

Ministar Fišo je najavio i izdavanje i dodjelu dodatnog broja novih dopunskih taksi oznaka, jer je evidentno da trenutni broj taksista u Kantonu Sarajevo nije adekvatan potrebama stanovnika, ali i sve većeg broja turista koji posjećuju Sarajevo. Kao novinu je naveo kako će po prvi put ovo ministarstvo svakom od legalnih taksi prijevoznika u Kantonu Sarajevo omogućiti uvođenje i korištenje posebnih taksi vozila za osobe s poteškoćama u razvoju. Naglasio je i da će se ove dodatne taksi oznake plaćati, a njihove cijene bit će naknadno određene neophodnim pravilnicima.

Na sastanku je dogovorena izrada akcionih planova za buduće zajedničko djelovanje inspekcije policije, a sve u svrhu definitivnog onemogućavanja nelegalnog taksi prijevoza, jer je to intencija kako resornog ministarstva, tako i Vlade i Skupštine KS.